Marea Britanie. Istoricul web, la vedere pentru autorități

Data publicării:
Internet1

Legea Puterilor de Investigare propusă de guvernul Regatului Unit va reglementa modul în care autorităţile britanice vor putea accesa datele digitale ale cetăţenilor. Furnizorii de internet vor fi obligaţi să păstreze, pentru o perioadă de un an, istoricul clienţilor lor, adică ce pagini web a vizitat fiecare dintre aceştia şi când, dar nu şi ce au făcut aceştia pe respectivele site-uri.

Mai mult, vor fi înregistrate şi ce aplicaţii mobile au fost folosite de utilizatori. Această lege este similară cu procedura deja existentă în cazul convorbirilor telefonice, prin care autorităţile pot avea acces la desfăşurătorul unui utilizator, dar nu şi la conţinutul apelurilor, care nu sunt înregistrate.

Istoricul utilizatorilor ar fi disponibil pentru 38 de instituţii ale Marii Britanii, printre care serviciile secrete, poliţia şi chiar şi consiliile locale şi fiscul, iar acesta va putea fi utilizat ca proba în instanţă.

Se va păstra de asemenea legea care permite serviciilor să monitorizeze orice activitate online a unor suspecţi, dar doar în urma emiterii unui mandat de interceptare semnat de Secretarul de Stat.

Chiar şi cu acesta, datele obţinute în urma interceptărilor nu vor fi acceptate în cadrul proceselor, ele fiind utile doar pentru investigaţii.

Atât iniţiatorii proiectului cât şi prim-ministrul Marii-Britanii, David Cameron, susţin că demersul le va permite oamenilor legii să protejeze cetăţenii împotriva teroriştilor şi a pedofililor, dar acesta este paravanul sub care au apărut multe legi de supraveghere digitală.

La fel a fost motivat şi Patriot Act, legea de supraveghere din Statele Unite, şi filtrul web introdus de guvernul Marii Britanii şi recent devenit ilegal în urma unei decizii a Parlamentului European.

Serviciile secrete ale Marii Britanii au deja puteri considerabile în ceea ce priveşte securitatea informatică, din moment ce le este permis să infiltreze calculatoare, să copieze date de pe acestea, să pornească şi urmărească GPS-ul din telefoane şi chiar să pornească camerele video şi microfoanele din dispozitivele celor pe care doresc să îi supravegheze.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri