Cum se foloseau spionii de mesaje transmise prin radio

Data actualizării: Data publicării:
radioamator unde scurte shutterstock_663624895

În era tehnologiilor din ce în ce mai avansate, spionii din întreaga lume folosesc încă o metodă clasică de a transmite mesaje - undele radio. Mesajele formate din numere s-au transmis încă din Primul Război Mondial. În perioada Războiului Rece emiteau intens pe întreaga planetă. Inclusiv din România, dar se pare că mesajele din ţara noastră au încetat după căderea regimului Ceauşescu. BBC a prezentat într-un material video cum funcţionează această metodă de spionaj.

shutterstock_712348999
Foto: Shutterstock

Funcţionează destul de simplu şi asta e principala atracţie. Difuzează ceea ce pare un şir de cifre la întâmplare, pe care le poţi înlege doar dacă ştii să le decodezi. Deci 12587948 poate însemna „fură planurile nucleare”.

În timpul Războiului Rece, mesajele erau emise de pe întreaga planetă, din Rusia, Coreea de Nord, Coreea de Sud, Cuba, Statele Unite, Germania sau Marea Britanie.

Ceea ce se poate asculta (în materialul video), este semnalul că se difuzează un mesaj din Coreea de Sud. Fiecare ţară avea o melodie care introducea mesajul codat.

Gordon Corera, jurnalist BBC: Avantajul acestei tehnici este că un spion nu are nevoie de echipamente speciale pentru a recepţiona un mesaj. Doar un radio, mult mai puţin suspect. Iar în lumea modernă a supravegherii digitale, celălalt avantaj este că nu trebuie să te conectezi la internet sau să faci ceva care să lase o amprentă digitală.

Deși tehnologia a avansat, această tehnică a continuat să fie folosită. În ultimii 20 de ani, spioni din Europa și America au fost prinși folosind-o, susține BBC.

În ciuda tuturor dovezilor, niciun guvern şi nicio agenţie de spionaj nu a recunoscut până acum că a folosit acest tip de comunicaţii.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri