Mozilla lansează un browser care bate Chrome în testele de performanţă

Data publicării:
firefox-quantum

Organizaţia non-profit Mozilla a lansat un update major al browser-ului Firefox, nume de cod Quantum, care reuşeşte să depăşească Google Chrome în multe din testele de viteză, scrie News.ro.

Firefox, browser-ul care a pus umărul decisiv la începutul decăderii lui Internet Explorer, a ajuns la versiunea cu numărul 57, o versiune care reprezintă un pas important pentru producătorul Mozilla şi un update mult aşteptat de utilizatori.

Cu numele de cod Quantum, noul Firefox este, conform celor de la Mozilla, de două ori mai rapid decât versiunea din urmă cu 6 luni, iar sporul de performanţă este vizibil cu ochiul liber în toate operaţiunile.

Spre deosebire de Chrome, care pentru mulţi a devenit prea încărcat şi instabil, Firefox Quantum reuşeşte să consume mai puţine resurse. Acest aspect este vizibil în mod special când sunt deschise multe tab-uri, moment în care Firefox ocupă semnificativ mai puţină memorie RAM decât Chrome.

Dincolo de viteza de încărcare a paginilor, care nu diferă cu mult între principalele browsere web, la Firefox Quantum este vizibil faptul că browser-ul a devenit mult mai rapid în ceea ce priveşte operaţiunile obişnuite, precum deschiderea sau schimbarea tab-urilor.

De altfel, site-ul speed-battle.com, care testează performanţa browser-elor, arată deja o diferenţă mare faţă de Chrome în favoarea lui Firefox Quantum. Pe PC-ul pe care a fost redactat acest articol, Firefox Quantum a primit 1775 de puncte, iar cea mai nouă versiune de Chrome s-a oprit la 1097.

Rezultatul acestui test diferă de la un utilizator la altul, deoarece se iau în calcul performanţele browser-elor în raport cu dotările tehnice ale fiecărui dispozitiv, fie că este vorba de PC, tabletă ori telefon.

Într-o anumită măsură, sporul de performanţă se datorează şi noii interfeţe. Numită Photon UI, interfaţa aleasă de Mozilla este una simplistă şi minimalistă, care are nevoie de cât mai puţine resurse.

Firefox Quantum are opţiune de sincronizare a datelor personale, un mod privat în care nu sunt salvate site-urile vizitate şi cookie-urile acestora, suport pentru extensii şi teme, mod de citire al paginilor care se afişează doar textul simplu şi imaginile ataşate, integrare cu serviciul de salvare şi citire offline a articolelor Pocket şi multe alte facilităţi.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Cât a ajuns să coste să-ți construiești o casă de 50 mp: Prețurile la materiale de construcție, dar și...
Digi FM
O româncă stabilită de 12 ani în Spania a crezut că este curtată de Brad Pitt: „Se juca foarte mult cu...
Pro FM
Declarația surprinzătoare a lui Randi: "Nu am iubit niciodată. Nu e greu să trăiesc așa". Religia și...
Film Now
Leonardo DiCaprio și Vittoria Ceretti și-au dus relația la un alt nivel. Modelul în vârstă de 25 de ani și-a...
Adevarul
„Lâna de aur", cel mai scump material textil natural din lume. Firul de Vicuña se vinde la gram, la fel ca...
Newsweek
VIDEO Franța face o muniție specială pentru avioanele F-16 din Ucraina. Ce bombe îi lovesc pe ruși?
Digi FM
Carne de pui îngălbenită artificial pentru a părea mai bună. “Unii dintre pui sunt vopsiți prin hrănire...
Digi World
De câte ori purtați o pijama înainte de a o pune în coșul de rufe? Cât de des ar trebui să spălăm hainele cu...
Digi Animal World
Momentul când o pisică reușește să evadeze dintr-o cușcă a devenit viral: „E ca un spion. Nimic nu o poate...
Film Now
Keanu Reeves și iubita lui, Alexandra Grant, fotografiați când se sărută. Starul din „Matrix” pare să-și fi...