Sari la conținut

O aplicaţie iPhone calculează probabilitatea de prăbuşire a avionului în care se află utilizatorul

 

Pornind de la trei variabile - numele aeroportului de plecare şi cel al aeroportului de sosire, compania aeriană şi modelul avionului -, aplicaţia „Am I going Down?” („Se va prăbuşi avionul meu?”) calculează riscul de prăbuşire al avionului în care se află utilizatorul, notează Mediafax. 

Dacă un pasager se îmbarcă pe aeroportul Heathrow din Londra cu destinaţia Milano, într-un avion Airbus A319, operat de compania British Airways, acel zbor prezintă o probabilitate de prăbuşire de 1 la 4,8 milioane.

Dacă un alt pasager pleacă tot de pe aeroportul Heathrow din Londra cu destinaţia J.F.K din New York, într-un avion A330 al companiei Virgin Atlantic Airways, riscul de prăbuşire este de 1 la 5,4 milioane.

Potrivit aceleiaşi aplicaţii, orice persoană poate să călătorească cu avionul vreme de 14.716 ani înainte de a se prăbuşi în Oceanul Atlantic.

Aplicaţia „Am I going Down?” nu precizează însă metoda utilizată pentru analizarea acestor date şi pentru furnizarea rezultatelor.

Potrivit jurnaliştilor de la site-ul atlantico.fr, ar fi vorba de o medie ponderată care ţine seama de numărul de accidente aeriene care s-au produs în trecut pentru fiecare dintre cele trei variabile.