Primul smart city din România

Data publicării:
smart city

Oraşele smart din Europa sunt cele care au servicii publice de calitate, un nivel de confort ridicat şi un consum redus al resurselor. Deşi mai are de lucru, Oradea a făcut primii paşi în această direcţie.

Eduard Florea, city managerul municipiului Oradea: „Avem GPS la mijloacele de transport în comun, există un sistem de ticketing care este folosit de cetăţenii din Oradea şi ne permite pe transportul public să configurăm rutele în funcţie de accesibilitatea lor.”

Tot în Oradea, Compania de Apa înlocuiește contoarele vechi cu unele digitale, care pot fi citite de la o distanță de 200 de metri. Pâna acum au fost schimbate 5.000 din cele 17.500 de contoare cuprinse în proiect.

Ovidiu Mureşan, directorul comercial al Companiei de Apă Oradea: „Evitam astfel discuțiile neprincipiale cu clienţii tocmai pentru că suntem în măsură să le arătăm instant consumurile pe care le au, precum şi să consultăm în orice moment istoricul consumurilor de apă rece a acestora.”

Anca Deac, reporter Digi24: „Municipalitatea a pus la dispoziția orădenilor încă din toamna anului trecut o aplicaţie care poate fi descărcată gratuit şi care se numeşte Oradea City Report. Prin intermediul căreia poate fi sesizată orice problemă întâlnită în oraş.”

În oraș, există deja, de mai mulți ani, hotspot-uri unde utilizatorii pot să acceseze internetul gratuit prin rețeaua wireless. În plus, orădenii pot să-și achite taxele și impozitele online și să plătească prin SMS parcarea și transportul în comun.

„Cu plățile online este foarte bine, foarte multă lume se folosește de treaba asta.”

Iar instituțiile vor să îi scape pe orădeni de drumurile interminabile între ghișee.

Eduard Florea, city managerul municipiului Oradea: „În momentul în care îi oferi o facilitate de tipul accesibilitate pe telefon sau pe internet, deja operatorul a intrat în era smart şi cetăţeanul este mulţumit.”

Stelian Brad, coordonatorul tehnic al proiectului: „Asta se va reflecta pe deoparte într-o serie de economii, de exemplu economii cu consumul de energie electrică, iluminatul public.”

Strategia Oradea Smart City se întinde până în 2025 şi se bazează pe bani europeni, dar și pe parteneriate publice-private.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri