Proiectul Loon. Internetul vine cu balonul

Data publicării:
balon internet

Google va lansa câteva sute de baloane cu heliu, special echipate pentru a furniza internet în Indonezia. Acestea au fost dezvoltate în cadrul proiectului Loon şi au fost deja testate, cu succes, în unele regiuni din Noua Zeelandă.

Indonezia este a doua locaţie în care tehnologia celor de la Google este implementată după Sri Lanka, dar de data asta este vorba de o țară mult mai mare. Aproape 200 de milioane de oameni nu au internet în Indonezia, iar ţara este un adevărat arhipelag cu 6.000 de insule locuite întinse pe 2 milioane de kilometri. Toate acestea înseamnă că este foarte costisitoare crearea unei infrastructuri convenţionale, cu fibră optică.

Baloanele vor prelua funcţiile stâlpilor de telecomunicaţii obişnuiţi, comunicând direct atât cu dispozitivele mobile ale clienţilor prin tehnologia 3G, cât şi între ele, transmiţând informaţiile în lanţ între o bază terestră şi utilizatori.

Aerostatele vor fi poziţionate la 20 de kilometri deasupra solului, mult deasupra înălţimii la care zboară avioanele comerciale, dar în interiorul razei de acţiune a unui telefon obişnuit, care poate comunica până la 70 de kilometri. Un singur balon va asigura conexiunea la internet pentru o zonă de 40 de kilometri pătraţi. Acestea vor fi echipate cu panouri solare şi o baterie reîncărcabilă pentru a-şi asigura necesarul de energie, dar va trebui coborât odată la 100 de zile pentru mentenanţă şi verificări.

Cei de la Google vor instala şi un centru de comandă şi control care să coordoneze poziţiile şi acoperirea flotilei de baloane, utilizând curenţii de aer stratosferici pentru a le deplasa. Doar că gigantul american va furniza doar infrastructura, în timp ce de clienţi se vor ocupa furnizorii locali de internet, trei dintre care deja au semnat înţelegeri cu firma din Silicon Valley.

Google nu este singura companie care are ambiţia de a furniza internet ieftin în zonele inaccesibile sau subdezvoltate ale lumii. Şi cei de la Facebook au un plan asemănător, doar că purtătorul de echipamente în acest caz ar fi o dronă alimentată cu panouri solare. Un prim prototip a fost prezentat la jumătatea acestui an şi a zburat 90 de zile fără întrerupere la o înălţime comparabilă cu cea la care funcţionează baloanele Google. Marele avantaj a acestei drone constă în faptul că este mai uşor de manevrat şi ţinut în poziţie, dar este în acelaşi timp şi mult mai scumpă decât un simplu balon cu aer cald.

Firma O3b a lansat deja opt sateliţi cu orbită joasă care furnizează internet de mare viteză şi au încheiat contracte cu 40 de firme de telecomunicaţii din întreaga lume, oferind acces la web chiar şi unor nave de croazieră. Şi Tesla, firma miliardarului Elon Musk, doreşte să lanseze 700 de mini-sateliţi cu scopul de a oferi acoperire constantă pentru tot globul.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri