Proiectul unor cercetători din Cluj: Jocurile online, tratament pentru depresie

Data publicării:
retman

Jocul este gândit ca unul de strategie şi va avea șapte nivele cu diferite complexităţi. Copiii şi adolescenţii vor putea să-şi antreneze abilităţile de reglare emoţională pentru ca mai apoi să abordeze eficient situaţii din viaţa reală: frică, furie sau anxietate.

Jocul se adresează copiilor şi adolescenţilor cu vârste cuprinse între 10 şi 16 ani, această vârstă de 16 ani fiind cea la care debutează majoritatea tulburărilor emoţionale, potrivit psihologilor.

Retman din benzi desenate a devenit personajul principal al unei cărţi terapeutice si chiar robot terapeutic. Specialiştii de la Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca vor acum să îl aducă pe Retman şi în casele copiilor, prin intermediul unui joc online de strategie.

Din păcate, demersurile s-au concrentrat mai degrabă pe abordarea problemelor acolo unde deja există. Noi, în premieră, ne propunem să prevenim, pentru că este mult mai eficient şi mai uşor să previi, decât să tratezi”, spune psihologul Oana David, coordonatorul proiectului.

,,Încă suntem la fază de început, la faza de playstorming şi de design. Trebuie să creăm personajele din punct de vedere al design-ului şi apoi să stabilim pentru fiecare nivel ce trebuie să facă copilul, ce se întâmplă în joculeţul respectiv”, spune Jakab Reka, reprezentantul firmei IT care dezvoltă proiectul.

Prin intermediul jocului, copiii vor dobândi calităţi care să-i ajute ulterior în viaţa reală să controleze şi prevină apariţia unor probleme emoţionale.

Dacă vor petrece 10-15 minute pe zi, vor putea să exerseze aceste moduri de gânduri raţionale sau moduri de gândire care îi ajută”, spune Anca Dobrean, mama unui copil care a testat proiectul.

Jocul va fi disponibil pe internet în doi ani iar realizarea lui va costa 300.000 de euro, bani de la Ministerul Educaţiei. Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, 22% dintre copiii şi tinerii europeni au probleme de sănătate mentală şi suferă fie de depresie, fie de anxietate. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri