Reacție după lansarea Apple Watch: „Ceasurile elvețiene intră în era glaciară”

Data publicării:
apple watch-1

Pentru Apple, promovarea ceasului inteligent este o cursă contracronometru. Ca să aibă succes, Apple Watch va trebui să atace piaţa ceasurilor convenţionale. Însă această piaţă nu a avut niciodată dinamica alertă a segmentului electronicelor. Cea mai mare perturbare a apărut la începutul secolului trecut, când ceasurile de buzunar au început să fie înlocuite cu ceasuri de mână. De atunci nimic nu s-a schimbat prea mult. Iar la prima vedere, ceasul Apple are câteva funcţii utile, dar nu pare să aducă nimic revoluţionar.

Pentru Apple, o altă problemă va fi rata de înlocuire. Ceasurile convenționale scumpe sunt cumpărate de obicei pentru a fi lăsate moștenire din tată în fiu. Apple nu poate să funcționeze însă după acest model de afaceri. Va dori ca posesorii de Apple Watch să își cumpere în fiecare an noua generație a ceasului inteligent. Așadar, concurența cu ceasurile elvețiene va fi una destul de dură pentru gigantul IT american. Asta chiar dacă Apple va folosi metale prețioase pentru cele mai scumpe versiuni ale ceasurilor sale.

Pe de altă parte unul dintre inventatorii ceasurilor Swatch este pesimist în legătură cu viitorul ceasurilor elvețiene, după lansarea Apple Watch. El spune că Apple va vinde în curând la fel de multe ceasuri ca Elveţia, punând în pericol industria cu o istorie de 400 de ani a ţării.

Elmar Mock consideră că vânzările de smartwatch-uri ale Apple ar putea atinge 20-30 de milioane de unităţi pe an, în primii câţiva ani, potrivit Mediafax.

„Orice produs cu un preţ cuprins între 500 şi 1.000 de franci este într-un real pericol. Mă aştept ca era glaciară să vină peste noi”, a avertizat Elmar Mock.

Totuși, Apple poate evita o confruntare directă cu ceasornicarii convenționali. Cum Apple Watch este pe jumătate ceas și pe jumătate mini-calculator portabil, vânzarile ar putea fi susținute de cumpărătorii de tehnologie, care oricum sunt mai mulți decât cumpăratorii de ceasuri elvețiene.

Apple Watch va fi disponibil în trei versiuni, din aluminiu, inox și aur, cu prețuri între 349 și 17.000 de dolari. Vânzarea ceasului va începe pe 24 aprilie, iar listele pentru precomenzi se deschid pe 10 aprilie.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri