Roboţii salvatori din Japonia. Pot fi folosiţi în zone lovite de cutremure sau erupţii vulcanice

Data publicării:
japo

Roboţii expuşi în aceste zile în Japonia n-au nimic în comun cu cei din filmele de la Hollywood. Se mişcă mult mai încet, nu sar şi nu zboară, dar au un avantaj extrem de important - ajung în zone în care nici un om nu poate pătrunde odată cu producerea unui dezastru.

„Din moment ce infrastructura este creată pentru oameni, forma umanoidă a roboţilor le permite să se adapteze mai bine în zona respectivă. Poate face, totodată, mai multe lucruri, precum să deschidă o uşă, să închidă o valvă şi aşa mai departe,” spune Satoshi Kochiyama, managerul de proiect al unei companii.

Expoziţia de robotică are loc de 40 de ani în Tokyo, iar la ediţia din acest an participă 450 de echipe din întreaga lume. Roboţii umanoizi sunt, însă, departe de perfecţiune, fiindcă unii dintre ei îşi pierd echilibrul atunci când se deplasează pe teren accidentat. Cercetătorii cred, însă, că toate imperfecţiunile vor fi remediate peste cinci ani.

Robotul din spatele meu detectează ce se întâmplă în jurul lui, datorită camerelor din dotare, situate la nivelul ochilor. Poate alege uneltele pe care le foloseşte, se concentrează pe problema care trebuie rezolvată şi analizează cum ar putea să o rezolve,” declară Hitomi Kamizawa, managerul unei companii IT.

Proiectul roboţilor japonezi a prins viaţă după cutremurul şi tsunamiul din 2011, care au lăsat în urmă aproape 16 mii de morţi şi pagube de zeci de miliarde de dolari. Japonia este situată pe Cercul de Foc al Pacificului, cea mai întinsă și activă zonă vulcanică de pe glob, unde se găsesc peste 60% din vulcanii activi.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri