Robotul salvator, creat la Baia Mare. Sună la 112, îţi dă medicamentele şi te asistă non-stop

Data publicării:
robot salvator

„Numele meu este Optimus. Sunt la dispoziția dumneavostră. Este ora 10:28. Astăzi este 11 noiembrie, 2014. Aveți nevoie de asistență?”, te întâmpină robotul.

O astfel de discuţie, între robotul creat de un grup de studenţii de la Facultatea de Inginerie din Baia Mare şi persoana pe care o are în grijă, ar putea avea loc în viitorul apropiat.

El poate oferi asistență și de sine stătător, având în vedere că poate inițializa coduri prin Skype și poate alerta în unele cazuri chiar și autoritățile prin aceste funcții, astfel încât persoana care se află singură poate obține un grad de siguranță în plus”, a spus inginerul Alexan Alexandru.

„Este o urgență? Răspundeți la următoarele întrebări: vă doare capul? Vă doare pieptul? Vă rog să luați medicamentele etichetate B”, poate transmite robotul.

Robotul recunoaşte vocea omului pe care îl ajută, îl poate însoţi şi chiar emite o alertă, în caz de pericol. „Este o foarte mare nevoie de asistenți sociali care costă mult, centrele de asistență socială costă foarte mult și ideea care ne-a venit a fost să consturim un robot pentru asistență socială”, a spus Oniga Ștefan, profesor conferențiar.

Robotul îşi caută Investitori pentru producţia de serie. El ar putea ajunge să coste cel mult o mie de euro, de 50 de ori mai puţin decât unul similar, deja utilizat în spitalele din Vest. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Te-ar putea interesa și:
ROBOT OPTIMUS
Optimus, robotul-asistent
Partenerii noștri