Site-urile care îţi măresc factura la electricitate

Data actualizării: Data publicării:
tastatura, calculator, internet, posibil hacker

Aveţi mare grijă ce site-uri accesaţi pentru că vă pot afecta piesele calculatorului sau chiar mări factura la lumină. Este vorba de site-uri care folosesc resursele calculatorului pentru producerea unor monede virtuale. Doar în câteva zile, în România au fost descoperite zeci de astfel de adrese web care erau folosite de hackeri pentru a le aduce bani.

Monedele virtuale de tipul bitcoin devin din ce în ce mai populare, iar odată cu ele apar şi metode noi de a le produce. Ultima dintre ele pune pune stăpânire pe procesorul calculatorului şi îl face să ruleze la capacitate maximă.

Liviu Arsene, specialist in securitate cibernetică: „Dacă în mod normal, să presupunem, procesorul ar sta undeva la 30-40% în mod curent, atunci când îl folosiți pentru minat bitcoin stă tot timpul în 100%. Prin urmare gradul de uzură crește de 2 sau 3 ori. Prin simplul fapt că folosiți resursele intens pentru generare de monedă virtuală practic consumați mai mult curent electric, deci e posibil ca la sfârșitul lunii, dacă aveți mai multe dispozitive care minează bitcoin, să vă crească factura la curent electric.”

Vestea bună este că ne putem da seama imediat dacă hackerii ne folosesc calculatoarele ca să-şi producă monele virtuale.

Liviu Arsene, specialist în securitate cibernetică: „Cel mai simplu mod prin care vă puteși da seama că minați moneda virtuală este acela că pc-ul, calculatorul, telefonul mobil va începe să funcționeze mai greu.”

Este momentul în care trebuie să verificaţi toate paginile deschise şi să le închideţi pe rând, până o identificaţi pe cea nocivă. Zilnic, în România sunt descoperite 30 de astfel de site-uri. Joi au apărut primele raportări.

Cătălin Pătraşcu, specialist în securitate cibernetică: „Cifra a fost între 100 și 200, 250 de site-uri care minau criptomonede în acest fel.”

Printre ele se numără şi site-ul unor instituţii publice, cât şi pagina aeroportului din Craiova. De cele mai multe ori, utilizatorii habar n-au că se fac bani buni de pe urma lor.

Cătălin Pătraşcu, specialist în securitate cibernetică: „Ceea ce nu este în regulă în momentul de față este că multe dintre site-uri nu au acceptul utilizatorilor, fie că a fost pus de utilizatori, fie de atacatori.”

Autorităţile au luat legătura cu administratorii site-urilor pentru a rezolva problema. Reacţia unora i-a pus pe gânduri.

Cătălin Pătraşcu, specialist în securitate cibernetică: „Au argumentat că nu văd o problemă aici, de unde am dedus că ei au pus acel script acolo.”

Într-o lună, un singur calculator care minează monede poate să producă până la 400 de dolari. În momentul de faţă, nu există o lege care să-i pedepsească pe cei care folosesc astfel de sisteme.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Orașul din România de care fuge toată lumea, deși chiriile încep de la 9 lei: "Au zis că nu mai pot sta în...
Digi FM
Florin Negruțiu dezvăluie strategia subtilă a lui Marcel Ciolacu în PSD și politica din spatele alegerilor...
Pro FM
Cât a avut de tras Celine Dion după ziua nunții! "Am mers la doctor. A trebuit să iau antibiotice vreo 3...
Film Now
Ben Stiller spune că a fost terifiat de recenziile îngrozitoare primite în urma lansării filmului „Zoolander...
Adevarul
Scene horror în centrul Londrei. Mai mulți cai plini de sânge și-au aruncat călăreții și au lovit mașini și...
Newsweek
VIDEO 25 de nave rusești staționează în Marea Neagră. Vestea bună: Nu au muniție și drone de atac
Digi FM
Fiica lui Catherine Zeta-Jones, o copie fidelă a mamei sale la 21 de ani. Carys strălucește în rochia mamei...
Digi World
Șase lucruri prin care trece o persoană aflată pe patul de moarte, cu puțin înainte să se stingă. O asistentă...
Digi Animal World
Doi vulturi au fost duși la un centru de reabilitare după ce au fost găsiți beți. Cum au reușit păsările să...
Film Now
Antonio Banderas, impecabil pe covorul roșu la brațul lui Nicole Kimpel. Actorul și iubita lui cu 21 ani mai...