Soluții anti-skimming: bani retrași fără card

Data publicării:
Bancomat banca poza generica -Mediafax Foto-Doru Nica

Într-o țară ca România, în care populația preferă să scoată bani de la bancomat decât să își achite cumpărăturile direct cu cardul, există și foarte multe rețele de skimming - infracțiunea prin care cardurile sunt clonate de aparate ascunse în bancomate.

O soluție împotriva acestei practici ilegale ar putea veni din America. Potrivit Wall Street Journal, divizia din Statele Unite a grupului financiar canadian Bank of Montreal a început să instaleze pe bancomatele sale un sistem prin care banii sunt retrași cu telefonul mobil.

Înainte să ajungă la bancomat, clientul intră pe o aplicație conectată la internet și scrie suma pe care vrea să o retragă în numerar. Aplicația generează pe ecranul telefonului un cod QR. Clientul îndreaptă ecranul spre un cititor de coduri instalat pe bancomatul care, mai apoi, eliberează bancnotele.

În felul acesta, contactul fizic cu bancomatul dispare definitiv. Totul este făcut de la distanță. Ca să poată fura banii, un infractor ar trebui să îi fure clientului atât telefonul mobil, cât și parola aplicației bancare. Ceea ce nu este imposibil, dar este mult mai dificil decât amplasarea unui aparat de copiat carduri și a unei tastaturi false pe bancomat.

Și, cum codul QR generat de aplicație este unic pentru fiecare retragere în parte, copierea sa cu o cameră de filmat ascunsă de infractori lângă bancomat ar fi inutilă. Codul nu ar mai funcționa pentru încă o retragere.

Infractorii au dat mereu dovadă de o ingeniozitate surprinzătoare atunci când a venit vorba de furtul banilor din bancomate. Și probabil că deja caută o soluție prin care să dejoace acest sistem de siguranță. Și totuși, retragerea banilor cu ajutorul telefonului mobil pare pentru moment o soluție mult mai sigură decât folosirea cardurilor la bancomate.

Până în vară, aproape toate bancomatele pe care grupul financiar canadian le are în Statele Unite vor fi dotate cu cititorul de coduri pentru retragerea de numerar. Și, dacă se va dovedi că reduce riscul infracțiunilor, ar putea fi adoptat și de alte bănci.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri