Specialist: Autorii atacului „WannaCry” nu erau foarte experimentați

Data publicării:
laptop mana tastatura 1 - GettyImages - 8 septembrie 2015
Foto: Guliver / GettyImages

Atacatorii ciberneticii nu vor fi prinşi, cel mai probabil, spun specialiştii în securitate cibernetică. Invitat la emisiunea „Jurnalul de Seară”, Liviu Arsene, expert la Bitdefender, a precizat că este posibil să mai vedem, astfel de atacuri, şi în perioada următoare, atât timp cât sistemele de operare nu vor fi actualizate. Cu toate acestea, specialistul spune că există indicii potrivit cărora autorii atacului, care a afectat 150 de ţări, nu erau foarte experimentaţi, folosindu-se de dispozitive deja existente pe internet.

„Windows XP este unul din sistemele de operare foarte vechi pe care Microsoft nu le mai suportă, nu mai eliberează actualizări de securitate. Cu toate acestea, din cauza magnitudinii problemelor din ultimele zile, Microsoft a decis să elibereze actualiză de securitate care să rezolve vulnerabilitatea”, a spus Liviu Arsene, expert în securitate cibernetică la Bitdefender.

„În foarte multe instituții există în continuare sisteme de operare care fie sunt vechi, fie nu sunt actualizate la zi. Asta înseamnă că acele companii rămân vulnerabile dacă nu își instalează acele actualizări de securitate, nu dezactivează acel serviciu vulnerabil și nu își instalează o soluție de securitate, altfel vor fi puși în fața situației de a-și pierde datele”, adaugă el.

Expertul în securitate explică și de ce autorii atacului „WannaCry” nu sunt foarte experimentați, chiar dacă au ajuns să infecteze peste 200.000 de calculatoare din 150 de țări.

„S-au folosit de niște dispozitive, tools, care erau disponibile pe net și tot ce au făcut este să le împacheteze împreună. Inclusiv mecanismul prin care aceștia livrează victimelor cheia de decriptare a fișierelor e unul foarte simplu: presupune că victima să-i contacteze direct pe atacatori prin intermediul unui chat și apoi atacatorul să le trimită o cheie de decriptare. În mod normal nu se întâmplă acest lucru, ci este un proces automatizat prin care atacatorii trimit în mod automat cheia de decriptare pentru fiecare victimă”, spune Liviu Arsene.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri