Stăm cu ochii pe smartphone 28 de zile pe an

Data publicării:
smartphone GettyImages-455691914

©FOTO: GULIVER/GETTY IMAGES

A sta cu smartphone-ul în mână de dimineața, imediat după trezire, până seara, chiar înainte de culcare, a devenit un obicei pentru mulți. Pe rețelele de socializare, cu selfie-uri și jocuri, utilizatorii petrec ore întregi pe telefon. Elitedaily.com a arătat că patru deținători de smartphone-uri din cinci își utilizează aparatul în primul sfert de oră după trezire. Pentru 80% dintre ei este chiar primul lucru din zi pe care îl fac. Mulți iau chiar și la toaletă telefonul pentru a verifica rețelele de socializare și a trimite mesaje, relatează ch.tillate.com.

La restaurant, în tren, autobuz, la coadă într-un magazin, telefonul mobil este un aliat pentru petrecerea timpului sau pentru alungarea singurătății (60 de minute pe parcursul zilei). Și înainte de culcare există oameni care se mai conectează o dată la lume cu smartphone-ul pentru a vorbi cu prietenii sau a verifica rețelele de socializare, acest lucru nefiindu-le străin nici chiar copiilor sub 12 ani (15 minute).

Site-ul menționat a mai calculat și timpul necesar pentru un selfie perfect: de nouă ori pe săptămână câte șapte minute. Tinerii își fac de obicei nouă selfie-uri într-o săptămână.

Pierderea timpului pe smartphone este fără îndoială o problemă. Un lucru de care utilizatorii nu își dau seama este că timpul petrecut îndeosebi pe rețelele de socializare oferă o sumedenie de date despre ceea ce fac pe parcursul zilei, chiar atunci când nu postează nimic. Un ziarist de la cotidianul Liberation și-a observat câteva zile prietenii pe serviciul Messenger al Facebook și le-a cunoscut astfel obiceiurile: știa la ce oră se culcă unul, când se trezește altul, momentele când erau în pauză și ora la care plecau de la serviciu. Ziaristul știa cine este acasă și cine la locul de muncă datorită orelor la care se conectau cei vizați. El a constatat astfel că unul din prietenii lui suferea de insomnie, acesta fiind mirat de faptul că se putea cunoaște calitatea somnului său numai aruncând o privire la mesageria de pe rețeaua de socializare.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri