Sari la conținut
News Alert

Strămoşii tehnologiei, scoşi la expoziție

Calculatoare folosite în firme şi instituţii în urmă cu două decenii au fost expuse la un târg al colecţionarilor de electronică, deschis în Capitală. Adevărate bijuterii ale tehnologiei, laptopurile, computerele şi procesatoarele din anii '80 şi '90 au atras la expoziție zeci de oameni.

Cu dischete şi carcase mari din plastic, calculatoarele i-au purtat în timp pe vizitatori, într-o perioadă în care nu oricine ştia să le folosească, iar mesajele nu se trimiteau printr-o simplă atingere a unui buton. Primele computere au fost folosite în firme şi instituţii.

„Cele mai multe tot aveau baterie, bineînţeles nu putem să comparăm performanţele cu cele de astăzi, dar ca şi mod de folosire erau adresate profesioniştilor în mişcare, directorilor, managerilor”, a explicat Bogdan Ștefan Stoiculescu, organizatorul târgului.

Peste douăzeci de computere au fost expuse la primul târg de electronică de colecţie din Bucureşti. Piesa de rezistenţă a fost un calculator românesc realizat în anii '80.

„Foarte tare îmi amintesc de copilărie şi de asta am şi venit ... păi anii 90 şi primul calculator pe care l-am văzut în viaţa mea”, a spus un vizitator.

„Sunt de o dimensiune mai mare, sunt interesante prin modul în care a evoluat tehnolgia, interesant de văzut istoria”, a adăugat alt vizitator.

Tinerii au avut ocazia să vadă şi unele dintre primele modele de telefoane mobile.

Dacă în prezent toate mesajele se transmit de pe telefoane inteligente, în anii '90 doar oamenii de afaceri aveau acces la un laptop. Era folosit pentru transmiterea e-mailurilor și costa în medie două mii de dolari.

Un calculator vechi se vinde acum pe piaţa colecţionarilor cu până la o mie de lei.