Sute de modele de laptopuri HP ascund un keylogger inactiv

Data actualizării: Data publicării:
laptop
Foto: Gulliver/Getty Images

Un cercetător în domeniul securităţii a descoperit un keylooger ascuns într-un fişier de sistem care se regăseşte pe sute de modele de laptopuri HP, scrie News.ro.

Childcare and Education To Be Key Election Issue
Foto: Gulliver/Getty Images

Michael Myng a descoperit în fişierul SynTP, care compune driver-ul tastaturii mai multor modele de laptopuri HP, un keylogger. Din fericire, deşi acesta se regăseşte pe mai mult de 460 de modele HP, nu este activ.

Keylogger-ul reprezintă un software, de obicei ascuns, care înregistrează toate caracterele introduse prin intermediul tastaturii şi le trimite către serverul celui care l-a creat.

În cazul celor peste 460 de modele HP, keylogger-ul era ascuns în driver-ul Synaptics – cunoscut drept cel mai mare producător de tastaturi şi touchpad-uri pentru laptopuri.

După ce a descoperit keylogger-ul, Michael Myng a contact HP. Reprezentanţii companiei americane i-au răspuns imediat, i-au confirmat prezenţa keylogger-ului şi au publicat un update care îl elimină de pe sistemele afectate.

O listă cu toate modele de laptopuri HP pe care se ascunde keylogger-ul împreună cu update-ul care-l elimină poate fi găsită aici.

Deşi rapiditatea cu care s-au mişcat cei de la HP este de apreciat, prezenţa acestuia rămâne un mister. Întrebări precum cine şi în ce scop l-a instalat nu şi-au găsit răspunsul.

Accesoriile şi driverele Synaptics sunt folosite de numeroşi alţi producători, în afară de HP, ceea ce înseamnă că există posibilitatea ca keylogger-ul să fie prezent pe multe alte laptopuri.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri