Sari la conținut

Tatuajele care arată starea de sănătate

Ideea tatuajelor biometrice este exploatată de mult timp de scriitorii de Science-Fiction, însă de abia acum fantezia devine realitate. Dezvoltatorii americani de la Chaotic Moon au lansat un proiect referitor la tatuajele speciale, care ar putea funcționa ca un smartwatch.

Prin intermediul unei vopsele încărcate electric, ce acționează ca un conductor și a unor cipuri similare celor pe care le găsim în PC-uri sau smartphone-uri, aceste tatuaje vor putea transmite detalii despre condiția fizică direct pe calculatoarele medicilor. Aceste tatuaje nu sunt permanente și pot fi aplicate sau date jos oricând. Sunt un mijloc de a transmite permanent indici relevanți despre puls, tensiune, nivel de stres sau alte variabile.

Tatuajele vor putea servi și pe post de mijloc de localizare sau, de ce nu, drept portofel electronic. Aplicațiile principale scoase la înaintare de către cercetători îi vizează în principal pe cei mici, care vor putea fi monitorizați mai atent de către părinți, însă compania dezvăluie și o utilitate militară a invenției ce îi va ajuta pe generali să monitorizeze starea de sănătate sau unde se află soldații plecați în misiune.

La scurt timp după divulgarea proiectului, numeroase voci „conspiraționiste” atrag atenția asupra numeroaselor abuzuri pe care statele le-ar putea înfăptui în dorinţa lor de control. În orice caz, pentru cei care sunt încântați de posibilitatea de a-și acoperi corpul în desene high-tech, care să le monitorizeze starea de sănătate și să îi ajute să își poarte informațiile digitale după ei „cu stil”, tatuajele biometrice sunt gadgetul potrivit.