Telefonul ar putea trimite voturi şi deschide uşi

Data publicării:
aplicatie usa

Dacă vă rătăciţi des cheile, soluţia vine de la un grup de liceeni din Cluj. Tinerii au realizat o aplicaţie pentru telefonul mobil care controlează uşa de la intrarea în casă. Tinerii au lucrat cu IT-işti renumiţi din ţară.

„Aplicaţia noastră este doar un singur buton care apăsat, spre exemplu acum, va deschide sau închide uşa”, explică unul dintre programatori.

Adolescenţii din Turda au creeat un dispozitiv care, ataşat la uşă, ajută proprietarul să intre în casă doar cu ajutorul unei aplicaţii pentru smarphone. Chiar dacă sisteme electronice de deschidere a uşilor mai există pe piaţă, soluţia gândită de tineri ar fi cea mai ieftină.

Dan Miron, elev Colegiul Naţional „Mihai Viteazul” din Turda: „Noi am estimat la vreo 200-300 de lei. De exemplu, dacă eşti plecat şi vine cineva la tine şi nu ai cum să îi dai cheia. Ai aplicaţia, apeşi pe buton, îi dai voie înăuntru.”

Pentru invenţia lor, tinerii au fost premiaţi cu 10.000 de lei şi spun că vor folosi banii ca să dezvolte aplicaţia.

Inspiraţi de problemelele apărute la votul în diaspora, alţi elevi clujeni au creat un sistem de exprimare online a opţiunii electorale.

„Putem vota o persoană. Îl votăm pe Trump. După ce am votat, putem să dăm finish, dăm finish şi... rezultatul”, arată unul dintre inventatori.

Daniel Pop, elev al Liceului de Informatică din Cluj-Napoca: „Am încercat o securitate pe trei nivele. O să primească un cod de securitate pe telefon, unul pe e-mail şi eventual unul prin poştă, mai ales la voturile naţionale.”

Elena Hristea, elevă a Liceului de Informatică din Cluj-Napoca: „Poţi să stai în bucătărie, pe canapea sau în pat şi într-o secundă-două ai votat.”

Tineri, împreună cu mentorul lor, au idei şi pentru înlocuirea clasicelor buletine de vot.

Alexandru Kovacs, programator: „Am putea integra o citire a amprentelor, ca să fie mult mai sigură. Am putea pune un laptop în secţiile de vot, omul ar merge, ar scana amprenta, ar introduce CNP-ul şi ar vota tot cu o apăsare de deget.”

Liceenii pasionaţi de informatică din judeţul Cluj au lucrat şapte luni cu specialişti în acest domeniu. În acest timp au fost dezvoltate 20 de proiecte.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri