Un atac cibernetic fără precent este în desfășurare, la nivel mondial

Data actualizării: Data publicării:
hacker computer shutterstock_360099731
Foto: Shutterstock

Un uriaş atac cibernetic este în desfăşurare la nivel mondial, avertizează organismul internaţional care atribuie adrese de Internet. Hackerii ar viza ţinte din toată lumea, printre care guverne, servicii de informaţii, poliţie, companii aeriene sau din industria petrolieră.

hacker shutterstock_360099731
FOTO; Shutterstock

Specialiștiii atrag atenţia că atacul este fără precedent şi la scară mare, iar piraţii informatici atacă infrastructura Internetului prin înlocuirea adreselor serverelor autorizate cu unele controlate de infractori.

Hackerii capătă astfel acces la parole, adrese de email şi alte date cu caracter privat. Autorităţile de la noi nu au anunţat până acum dacă România este pe lista victimelor.

Potrivit unor experţi din afara ICANN, contactaţi de AFP, hackeri ţintesc atât guverne, cât şi servicii de informaţii sau poliţie, companii aeriene sau industria petrolieră - atât în Orientul Mijlociu, cât şi în Europa, scrie News.ro.

Unul dintre experţi consideră că aceste atacuri ar proveni din Iran.

Ei ”atacă infrastructura însăşi a Internetului”, a declarat vineri pentru AFP David Conrad, unul dintre conducătorii ICANN, care evocă o campanie ”fără precedent şi la scară mare”, care s-a intensificat extraordinar de mult foarte recent.

”Au mai avut loc atacuri ţintite, dar niciodată ca acum”, a adăugat el, în urma unei reuniuni de urgenţă a organizaţiei, vineri.

În principal, aceste atacuri constau ”în înlocuirea adreselor servelor” autorizate ”cu adrese ale unor maşini controlate de atacatori”, a precizat organismul.

Acest lucru le permite hackerilor să caute în date - parole, aderse de e-mail, etc. - cu scopul de a capta complet traficul către serverele lor.

ICANN, cu sediul în California, gestionează sistemul numelor domeniilor online pe care marele public îl cunoaşte sub forma de adrese de site-uri de tip .com sau .ro dar şi .gov, de exemplu.

Sistemul numelor domeniului ("Domain name System", DNS) - cel care permite legătura între un computer şi un site - este cel atacat de hackeri neidentificaţi.

Surse: Digi24, News.ro

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri