Un nou tip de atac cibernetic

Data publicării:
HACKER

Noul timp de atac cibernetic produce pagube uriaşe. Sunt vizaţi în special directorii companiilor multinaţionale sau persoane publice.

Augustin Jianu, director general CERT-RO: Sunt nişte atacuri destul de serioase pentru că sunt criptate datele utilizatorului şi solicită o sumă de bani pentru a le putea recupera. Mecanismele tehnice care ne stau la dispoziţie sunt de destul de puţine. Criptarea este foarte bună şi nu se poate sparge.

Soluţia, spun specialiştii, este identificarea serverului de unde a pornit atacul, dar de multe ori este ca şi cum ai căuta acul în carul cu fân.

Cătălin Cosoi, specialist în securitate IT: Odată ce te-ai infectat nu mai există nicio metodă ca să recuperezi fişierele fără să plăteşti. Ideal ar fi să nu te infectezi de la început. Informaţiile pe care le ai în calculator de regulă sunt suficient de importante să te nimerească în momentul în care vrei să plăteşti pentru ele.

Victor Patriciu, Academia Tehnică Militară: Atacurile cu finalitate financiară au cea mai mare atractivitate. Se pornesc atacuri de pe teritorul ţării noastre din partea unor grupuri pentru a obţine diverse avantaje financiare.

În România, numărul atacurilor cibernetice a crescut spectaculos. Nu atât de rapid s-au mişcat autorităţile cu adaptarea legislaţiei la noile provocări.

Cătălin Cosoi, specialist în securitate IT: Acum vorbim de o sumă de aproape 400.000 de atacuri noi în fiecare zi, atacuri unice. Este o creşte cu aproape cu 30% faţă de anul trecut. Din 2011 şi până acum, creşterea poate fi considerată ca exponenţială.

Augustin Jianu, director general CERT-RO: În momentul de faţă nu există o lege care să spună ce instituţie a statului se ocupă de un anumit domeniu, care sunt atribuţiile şi răspunderile. Dacă este un hack la nivel naţional nu putem să punem degetul pe o instituţie şi să spunem ei sunt de vină că trebuia să facă ceva şi n-au făcut.

Şi instituţiile de stat care deţin informaţii preţioase pentru securitatea naţională au fost ţinta unor atacurilor informatice. Sursa lor nu a fost identificată, dar o parte dintre servele folosite au fost localizate în Bulgaria, Ucraina sau Olanda. Specialiştii spun că cea mai sigură protecţie este un soft antivirus performant.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri