Virușii, mai inteligenți decât telefoanele smart

Data publicării:
virusi telefon

Viruşii care atacă sistemul de operare Android pot să facă orice fără ca utilizatorul să ştie. Aşa sunt ascultate convorbiri, sunt citite mesaje, se accesează contactele din agendă. În plus, telefonul, tableta sau chiar televizorul inteligent pot fi folosite drept instrumente de spionaj. Camera şi microfonul sunt activate de la distanţă, iar hackerul vede şi aude tot. Are acces chiar şi la datele bancare ale victimei, dacă aceasta face tranzacţii online.

Liviu Arsene, specialist în securitate cibernetică: ”Sunt două modalităţi prin care fac bani. Fie făcând trafic către diverse site-uri cu care ei au servicii de afiliere, fie furând efectiv bani din contul utilizatorilor sau de pe card după ce îi abonează la servicii cu suprataxă. De cele mai multe ori, utilizatorii nu ştiu acest lucru pentru că aplicaţiile îşi ascund această funcţionalitate. Chiar şi atunci când observă că le-au plecat bani de pe card, le este greu să depisteze ce aplicaţie a făcut acest lucru.”

Aplicaţiile sunt programate să îşi schimbe inclusiv numele.

Potrivit specialiştilor, pericolul este uriaş. În România sunt peste 10 milioane de oameni care folosesc un dispozitiv mobil ce funcţionează cu sistemul de operare Android. Pentru acesta au fost create milioane de aplicaţii, dar aproape un sfert sunt virusate. Softurile hackerilor sunt trimise prin e-mail ori se instalează atunci când victima accesează un site nesecurizat sau updatează o aplicaţie deja existentă.

Bogdan Ocnaru, reporter Digi24: „Atacatorii profită de faptul că în România nu există o lege care să reglementeze condiţiile prin care un utilizator se abonează la diverse servicii. El crede că aplicaţia pe care o descarcă este un joc sau ceva utilitar. În spate rulează, însă, aceste programe tip mallware, iar softul telefonului sau al tabletei se virusează şi afişează zeci de reclame sau apelează numere cu suprataxă.”

Alte aplicaţii blochează accesul victimei la datele salvate pe telefon. Hackerul trimite un mesaj şi aşteaptă o anumită sumă de bani ca să deblocheze dispozitivul. Cele mai multe astfel de programe infectate sunt dezvoltate de atacatori din Rusia şi China. Ar putea să treacă luni de zile până când un utilizator identifică programul respectiv şi îl şterge definitiv.

Liviu Arsene, specialist în securitate cibernetică: „Utilizatorii nu trebuie să creadă tot ce vâd pe internet. Văd mesaje de genul, optimizează telefonul ca să meargă mai bine. Astea sunt reclame ca să-i sperie şi să descarce aplicaţii din surse care nu sunt de încredere.”

Viruşi sub diferite forme există şi pentru sistemele de operare Windows şi iOS. Există o singură soluţie de apărare - instalarea unui program de protecţie!

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri