WhatsApp criptează mesajele pentru toți utilizatorii

Data publicării:
WhatsApp GettyImages-470474359

 

Foto: Gulliver/GettyImages 

Acest update de securitate a fost făcut în contextul dezbaterilor internaționale cu privire la cât de mult acces ar trebui să aibă serviciile de informații și de securitate ale statelor asupra diferitelor mijloace de comunicare online, în special după disputa în instanță dintre FBI și Apple.

Biroul Federal i-a solicitat companiei Apple să decripteze un iPhone ce i-a aparținut unuia dintre autorii atacului armat din decembrie 2015, din orașul californian San Bernardino, considerat un act terorist, în care și-au pierdut viața 14 persoane. Această solicitare a fost respinsă de compania de tehnologie, însă până la urmă autoritățile americane au putut decripta informațiile și fără intervenția Apple.

WhatsApp a început să dezvolte un sistem de criptare a mesajelor "end-to-end" încă de acum doi ani, cu ajutorul unui software oferit de organizația nonprofit din domeniul securității online Open Whisper Systems.

Inițial, sistemul de criptare era asigurat în mod implicit doar pentru mesajele în format text între doi utilizatori, dar mesajele pe grupuri de comunicare sau cele care conțin pe lângă text și fotografii, videoclipuri sau înregistrări audio nu erau protejate complet, notează Agerpres.

Începând de marți, toate mesajele trimise prin WhatsApp, de orice fel ar fi ele, sunt criptate "end-to-end", ceea ce înseamnă că responsabilii companiei nu vor putea să citească mesajele care circulă între utilizatori nici măcar la solicitarea forțelor de ordine.

„Ideea este foarte simplă: atunci când trimiți un mesaj, singura persoană care-l poate citi este destinatarul sau membrii grupului în care postezi. Nimeni altcineva nu poate vedea acel mesaj. Nici infractorii cibernetici, nici hackerii, nici reprezentanții unor guverne opresive, nici măcar noi”, se arată în mesajul postat pe blogul aplicației prin care este anunțat acest important update de securitate.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri