Metoda prin care Facebook vrea să prevină sinuciderile

Data actualizării: Data publicării:
fbe

Facebook Inc va extinde și în alte țări folosirea software-ului său de recunoaștere a tiparelor comportamentale după succesul înregistrat de testele desfășurate în Statele Unite ce au vizat detectarea utilizatorilor cu intenții suicidare, au anunțat recent reprezentanții celei mai mari rețele de socializare din lume, citați de Reuters, potrivit Agerpres.

Facebook a început testarea acestui software în Statele Unite în luna martie, când compania a început să scaneze conținuturile și comentariile de pe rețea care ar conține fraze ce ar putea semnala o iminentă tentativă de sinucidere.

Facebook nu a dezvăluit prea multe detalii tehnice ale acestui program, însă compania spune că software-ul său caută anumite fraze ce ar putea reprezenta indicii — precum întrebări de tipul "Ești ok?" și "Pot să te ajut?".

Dacă software-ul detectează o posibilă sinucidere, el alertează o echipă de angajați ai companiei Facebook care sunt specializați în astfel de cazuri. Sistemul sugerează o serie de soluții pentru utilizator sau pentru prietenii persoanei vizate, precum numărul la care poate fi contactată o linie telefonică specializată în ajutorarea persoanelor cu gânduri suicidare. În anumite cazuri, angajații Facebook contactează autoritățile locale pentru a le cere să intervină.

Guy Rosen, vicepreședintele diviziei de manangement al produselor din cadrul Facebook, spune că rețeaua de socializare a început să extindă programul în afara Statelor Unite, întrucât testele inițiale au avut succes. Pe parcursul ultimei luni, spune el, serviciile de urgențe au contactat anumite persoane de peste 100 de ori după ce software-ul Facebook a detectat intenții sinucigașe.

Facebook spune că încearcă să angajeze specialiști care să fie disponibili la orice oră pentru a contacta autoritățile în limbile locale.

"Viteza contează cu adevărat. Trebuie să-i ajutăm pe oameni în timp real", a spus Guy Rosen.

Anul trecut, când Facebook a lansat un serviciu de transmisiuni video în direct, proliferarea înregistrărilor care prezentau acte violente, inclusiv sinucideri și crime, au reprezentat o amenințare reală pentru imaginea companiei. În mai, Facebook a anunțat că va angaja alte 3.000 de persoane pentru a monitoriza fișierele video și alte conținuturi.

Guy Rosen nu a numit țările în care Facebook va folosi acest software, însă a spus că acesta va fi utilizat în cele din urmă în toată lumea cu excepția Uniunii Europene, din cauza unor "chestiuni sensibile", refuzând însă să facă alte comentarii.

Alte companii din industria tehnologiei încearcă și ele să prevină sinuciderile. Motorul de căutare al Google afișează numere de telefon ale unor linii de consiliere împotriva sinuciderilor în urma efectuării unor căutări online.

Facebook se află în posesia multor informații despre cei 2,1 miliarde de utilizatori ai săi — date pe care le folosește pentru a permite publicitatea personalizată — dar, în general, compania americană nu a monitorizat în mod sistematic conversațiile utilizatorilor pentru căutarea unor comportamente dăunătoare.

O excepție o reprezintă eforturile sale de detectare a conversațiilor suspecte între copii și prădătorii sexuali. Uneori, Facebook contactează autoritățile atunci când monitorizările sale surprind limbaje considerate neconforme pentru o conversație între un adult și un minor.

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri