NASA anunță că vrea să cumpere eșantioane de sol de pe Lună de la furnizori privați. Care este motivul

Data publicării:
Astronaut care pășește pe Lună. Pământul este vizibil în spate.
Foto: Profimedia Images

Agenţia spaţială americană lansează joi o solicitare neobișnuită - NASA intenţionează să achiziţioneze eşantioane de sol selenar de la companii care le colectează şi le transportă pe Pământ, relatează Agerpres.

„NASA caută să cumpere sol selenar de la furnizori comerciali!”, a scris pe Twitter administratorul agenţiei spaţiale americane, Jim Bridenstine.

Statele Unite intenţionează să deţină titlul de lider în exploatarea resurselor, în special miniere, din solul sau subsolul asteroizilor şi al Lunii, o politică încurajată cu precădere printr-un decret al preşedintelui Donald Trump din aprilie trecut, în pofida unei absenţe a consensului internaţional şi a jurisprudenţei asupra celei mai bune modalităţi de gestionare şi partajare a resurselor extraterestre, tratatele importante privind spaţiul fiind vagi în această privinţă, notează AFP.

Companiile sunt chemate să-şi prezinte propunerile pentru colectarea unui „mic” eşantion de sol selenar sau regolit, nisip sau praf ce acoperă suprafaţa satelitului natural al Pământului, indiferent de regiunea Lunii din care se efectuează prelevarea.

Ulterior, va avea loc un transfer de proprietate pentru NASA, care va deveni „singurul” proprietar. 80% din suma stipulată în contract urmează să fie achitată la livrarea eşantioanelor.

Este un nou model economic preferat din ce în ce mai mult de agenţia spaţială, care nu îşi mai asumă astfel toate costurile de dezvoltare şi de operare a unei misiuni, ci atribuie contracte de servicii companiilor spaţiale private, aşa cum a făcut-o cu succes cu SpaceX, care transportă în prezent marfă şi astronauţi pe Staţia Spaţială Internaţională (ISS).

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri