NASA va face sâmbătă a doua încercare de lansare a misiunii Artemis către Lună

Data publicării:
racheta Artemis pe rampa de lansare cu luna pe fundal
Lansarea primei misiuni Artemis spre Lună a fost anulată. Foto: Profimedia Images

NASA a anunțat că ar vrea să încerce o nouă lansare a rachetei sale de nouă generație spre Lună, sâmbătă, 3 septembrie, la cinci zile după ce mai multe probleme tehnice au zădărnicit o primă încercare, au declarat oficiali ai agenției, citați de Reuters.

În cadrul unei conferințe de presă, la o zi după ce prima numărătoare inversă de luni s-a încheiat cu anularea zborului, oficialii NASA au declarat că experiența de luni a fost utilă pentru rezolvarea unor probleme și că dificultățile suplimentare ar putea fi rezolvate în timpul unei a doua încercări de lansare.

În acest fel, exercițiul de lansare a servit, în esență, ca o repetiție generală în timp real.

NASA a anunțat acum că noua încercare ar putea fi pe 3 septembrie. Cu toate acestea, perspectivele de succes sâmbătă par umbrite de rapoartele meteorologice care prevăd doar 40% șanse de condiții favorabile în acea zi, în timp ce agenția spațială americană a recunoscut că unele probleme tehnice au rămas nerezolvate.

Deocamdată, au declarat oficialii NASA, planurile prevăd menținerea rachetei Space Launch System (SLS), înaltă cât o clădire cu 32 de etaje, și a capsulei de astronauți Orion pe rampa de lansare.

Dacă totul decurge conform așteptărilor, SLS va decola de la Centrul Spațial Kennedy din Cape Canaveral, Florida, sâmbătă după-amiază, în timpul unei ferestre de lansare de două ore care se va deschide la ora 14:17, trimițând Orion într-un zbor de testare de șase săptămâni, fără echipaj, în jurul Lunii și înapoi.

Călătoria mult așteptată ar da startul programului Artemis al NASA, care va duce de la Lună la Marte, succesorul proiectului lunar Apollo din anii 1960 și 1970.

Prima tentativă de lansare a rachetei Artemis I a NASA, luni, s-a încheiat după ce datele au arătat că unul dintre motoarele etapei principale a rachetei nu a reușit să atingă temperatura adecvată de pre-lansare necesară pentru aprindere, ceea ce a forțat oprirea numărătorii inverse și o amânare.

 

Editor : I.C

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri