20.000 de euro pe săptămână din braconaj

Data actualizării: Data publicării:
braconaj

20.000 de euro pe săptămână. Atât câştigă o echipă de braconieri în Italia. După ce, vreme de 6 ani i-au lăsat pe hoţi în voie, autorităţile înţeleg că speciile de peşte care deranjau ecosistemul sunt mult mai puţin periculoase decât băieţii cu năvoade.

Pescuit pe timp de noapte, impulsuri electrice în apă, specii întregi de peşte şi nevertrebate puse în pericol. Aşa descriu italienii dezastrul de care sunt acuzaţi românii.

Când vii aici şi faci regulile după bunul tău plac, este corect să existe persoane care controlează. În cazul nostru voluntari, nu forţe de ordine, din păcate”, spune Jacopo Berti, consilier regional.

Problema este că ani la rând autorităţile din Italia nu au făcut mare lucru.

Interesant este că în anii 60, italienii au importat somn şi crap din Delta Dunării şi i-au aclimatizat în Delta Padului. Când şi-au dat seama că noile specii le distrugeau pe ale alor, era prea târziu. După 1989, au închis ochii la atentatele braconierilor în speranţa că pescarii din România vor repara ce au stricat biologii italieni.

Mulţi dintre cei care au ajuns în Italia şi îi sperie azi pe italieni cu ce fac acolo în Delta Padului au dosare”, spune Mălin Muşătescu, guvernatorul Deltei.

Oficialii italieni estimează la 400 numărul braconierilor, majoritatea lipoveni din Delta Dunării.

Un raport al Gărzii Financiare din Italia spune că o echipă de braconieri poate captura într-o noapte peste 100 de kilograme de peşte. Vândută la limita legii în Italia sau România, Ungaria, Grecia şi Bulgaria, prada aduce profit de 20 de mii de euro pe săptămână. Autorităţile din peninsulă pretind că 95 la sută dintre braconieri sunt români şi că ei ar fi înjumătăţit populaţia de peşte din râul Pad.

Italienii ştiu însă bine că nu doar conaţionalii noştri profită de pe urma peştelui capturat ilegal.

„Peştele nu ajunge doar în România şi Ungaria, ci şi în Italia”, spune un italian.

Reporterii din Italia spun că anul trecut, într-o singură provincie de pe cursul râului Pad au fost 4.000 de controale care s-au încheiat cu nouă dosare penale şi 612 amenzi. În urma percheziţiilor au fost confiscate 200 de tone de peşte, 39 de kilometri de plase şi 14 bărci.

Dincolo de prejudiciul financiar adus statului italian, rămâne dezastrul ecologic produs de pescarii acuzaţi de braconaj.

Braconajul electric este cel mai sălbatic, ca şi la noi. Numai 10% din peştii omorâţi sunt culeşi de pe apă. Doi la mână, curentul electric omoară microorganismele, nevertebratele care sunt parte a lanţului trofic. Nu numai că omori peştii, dar cei care rămân, rămân într-o apă care nu mai poate să îi susţină”, spune Mălin Muşătescu, guvernatorul Deltei Dunării.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri