A fost descoperită cea mai mică reptilă din lume. Are doar câțiva milimetri

Data actualizării: Data publicării:
cameleonul nana în vârful unui deget
Cameleonul Brookesia nana. FOTO: Captură video Youtube

Oamenii de știință au descoperit în regiunile nordice ale insulei Madagascar o specie de cameleon despre care cred că este cea mai mică reptilă din lume. Cunoscută sub numele de Brookesia nana sau nana-cameleon, specia minusculă are dimensiunea unei boabe de sămânță, astfel încât poate fi ținută cu ușurință pe vârful degetului.

Până acum au fost găsite doar două exemplare ale acestei specii, dar, din fericire, este vorba despre un mascul și o femelă, scrie BBC.

Femela are o lungime a corpului de doar 19 mm, sau 29 mm incluzând și coada. Masculul este chiar mai mic. El măsoară doar 13,5 mm lungime sau 22 mm cu tot cu coadă.

Acest lucru îl face pe masculul nana-cameleon cea mai mică dintre cele 11.500 de specii cunoscute de reptile, potrivit colecției de stat bavareze de zoologie din München.

De ce specia este atât de mică rămâne un mister, spune echipa. Poate părea a fi un exemplu al „efectului insulei”, în care animalele prinse pe insulele mici tind să evolueze cu dimensiuni mai mici ale corpului.

Potrivit revistei Scientific Reports, cercetătorii au descoperit că micile reptile vânează acarieni în pădurile tropicale în care trăiesc, iar noaptea se ascund de prădători între firele de iarbă.

Din păcate, habitatul nano-cameleonului este supus unei presiuni puternice din cauza defrișărilor. Cu toate acestea, experții spun că zona a fost desemnată recent drept zonă protejată și, speră ei, ca acest lucru va permite noii specii descoperite de cameleoni să supraviețuiască.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Editor : I.C

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri