A început numărătoarea urșilor. Reporterii Digi24 au filmat cum decurge observarea

Data publicării:
numaratoare ursi

Vânătorii şi angajații Agenției de Protecția Mediului Covasna petrec ore întregi în pădure, că să numere animalele, urmele lor şi să le estimeze starea de sănătate. Observarea se face în linişte, fără a deranja animalele şi fără a le da senzaţia că sunt urmărite.

Vânătorii îşi dau seama câți urși circulă într-o arie dată şi ce vârste au, după urmele lăsate prin pădure.

Datele culese pe teren de către paznicii de vânătoare şi verificate de reprezentanţii agenţiei de mediu vor ajunge la Ministerului Mediului.

Instituţia va stabili apoi cota de recoltă la vânat pentru anul în curs. Anul trecut, 1.210 de urşi au fost identificaţi în judeţul Covasna, aproximativ 400 de lupi si 200 de râşi.

Digi24 a însoţit una din echipele care numără urşii în Munţii Baraolt, în zona Pârâul Umbros. Urşii sunt atraşi cu mâncare, în zona cabanelelor. De aici, animalele pot fi urmărite pe îndelete. Meniul zilei este format din biscuţi amestecaţi cu boabe de porumb şi glazuraţi cu ciocolată topită.

Dăm de mâncare în fiecare seară pentru ei şi aşa putem să evaluăm cel puţin câte urşi avem aici, în observator”, spune Gacz Istvan, paznic de vânătoare AJVPS Covasna.

Odată lăsată hrana în pădure, oamenii au la dispoziţie doar câteva zeci de minute până când urșii apar la locul de adăpare. În acest timp, toată lumea trebuie să urce în observator şi să se pregătească de consemnat datele”, relatează Claudiu Loghin, reporter Digi24.

Paznicii de vânătoare şi consilierii de mediu consemnează talia animalelor, sexul şi vârsta aproximativă. Ei înţeleg că sunt oaspeţi pe teritoriul urşilor şi reduc pe cât posibil orice zgomot care ar putea deranja animalele. Dialogurile se poartă în şoaptă. Până şi mersul prin pădure se face într-o linişte deplină.

Se alege un traseu de câţiva kilometri, care se parcurge de mai multe ori şi efectiv se numărăr urmele. Fiecare urmă e măsurată”, spune Berde Lajos, consilier APM Covasna.

De cele mai multe ori, turele se încheie târziu în noapte. Iar retragerea echipelor se face cu glonţ pe ţeava puştii pentru siguranţa participanţilor la acţiune.

Numărătoarea urşilor se încheie în prima săptămână a lunii mai. Potrivit datelor culese din teren anul trecut, Covasna este judeţul cu cei mai mulţi urşi din România. Peste 1.200 din cei aproximativ 6.000 de urşi număraţi în ţară anul trecut trăiesc în pădurile de aici.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri