Academia Română intervine în defrișările pentru rețele de ”utilități”

Data publicării:
defrisari

Academia Română a trimis o scrisoare Senatului în care cere respingerea unei inițative legislative aparținând PSD, prin care devin posibile defrișările în parcurile naționale pentru derularea unor proiecte de utilități publice.

Potrivit scrisorii prezentate marți de senatorul Mihai Goțiu pe un site de socializare, Academia Română solicită ”anularea măsurii legislative și respingerea proiectului Legii 52/2018, intitulat Propunere legislativă pentru modificarea și completarea Legii nr. 51/2006 a serviciilor comunitare de utilități publice”. O comisie pentru ocrotirea monumentelor naturii din cadrul Academiei a concluzionat: ”O astfel de propunere este fără precedent în România, mai ales ținând cont de prevederile de la alin. (16), care vor permite defrișări în suprafețe cuprinse în zona de protecție strictă, zona de protecție integrală și zona de conservare durabilă a ariilor naturale protejate, precum și pentru suprafețele incluse în Cataloul național al pădurilor virgine și cvasivirgine din România” .

Subiectul a determinat marți proteste ale ONG Greenpeace România. Membrii ai acestui ONG au participat la ședința Comisiei de Industrii și Servicii dedicată dezbaterii acestei propuneri. 

Potrivit organizației ”Corupția Ucide”, proiectul de lege îl are ca inițator pe parlamentarul PSD Emanoil Savin, fost primar al orașului Bușteni, a cărui familie deține 13 terenuri pe Valea Prahovei, unele în arii naturale protejate. Alături de PSD, inițiatori ai proiectului legislativ sunt și membri ai ALDE si UDMR. Proiectul a fost susținut la vot însă și de majoritatea parlamentarilor PNL și PMP. 

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri