Afacere profitabilă: curent electric produs în propria curte

Data publicării:
PANOURI

În ciuda legislaţiei ambigue şi greoaie, mici producători îşi fac, încet-încet, loc pe piaţă şi livrează curent electric chiar în reţeaua naţională. Afacerea este profitabilă, iar dacă legile s-ar schimba, ar putea fi şi mai atractivă.

Lucian Popescu a cumpărat, cu 15.000 de euro, un sistem verde de producere a energiei pentru locuinţa sa din comuna Berceni, de lângă București. „Iniţial am inceput cu o eoliană şi 8 panouri fotovoltaice, după care am hotărât să măresc până la 15 kw, asa înseamnă aproximativ 60 de panouri fotovoltaice, cu care acopăr necesarul casei, ba chiar mai mult, livrez în reţea”, a spus Lucian Popescu.

Într-un an, Lucian vinde aproximativ 12 MWh. Deocamdată, banii îl ajută să amortizeze investiţia. Cu cei 6.000 de lei pe care-i încasează anual, ar avea nevoie de 10 ani să-şi recupereze banii. Pe lângă bani, micul producător primește câte 3 certificate verzi pentru fiecare megawat oră şi le poate vinde, în funcţie de cerere şi ofertă, la bursa de valori. Pentru a putea deveni furnizor de energie, Lucian Popescu s-a luptat, timp de trei ani, cu birocrația. „Traseul a fost foarte anevoios. Depindem de foarte multe entităţi pentru a obţine actele”, a spus Lucian. 

Şi Adrian Rusu a investit 11. 000 de euro în panouri fotovoltaice, la casa lui de lângă Buzău, bani pe care îi va recupera în aproape 8 ani. Iniţial a vrut doar energie pentru propria gospodărie, însă a aflat că poate să și vândă. „Foarte mulţi oameni se descurajează când aud de toate aceste etape, dar pentru cei care au răbdare este un lucru realizabil în România anului 2015”, a declarat Adrian Rusu, mic producător de energie din resurse regenerabile.

Se montează foarte repede, în primul rând eşti ecologic, şi sistemele au început să fie garantate din ce în ce mai mult. Panourile 20 -25 de ani, invertoarele 5, 6,10 ani”, a declarat Ene Cristian, director Proiecte Panouri Fotovoltaice

Autorităţile promit că vor simplifica legislaţia, tocmai pentru a-i încuraja pe micii producători. Certificatele verzi pe care le primesc vor fi înlocuite cu tarife stabilite de stat, potrivit unei noi metodologii. 

Până la sfârşitul lunii august ar trebui ca Ministerul Energiei să vină cu o propunere de hotărâre de guvern pentru instituirea acestui tip de susţinere. Imediat ce va ieşi hotărârea de guvern, de a doua zi, ei pot veni la ANRE să-şi ia autorizaţia de înfiinţare”, a spus Nicolae Havrileţ, preşedinte ANRE.  

Până atunci, cei care doresc să devină mici producători de energie trebuie să respecte vechile reguli.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri