Sari la conținut

Alertă pe malul mării: Plajele continuă să se îngusteze. Întinderile de nisip s-au erodat pe porţiuni cuprinse între 50 şi 600 de metri

În plin sezon, bătaia pe un loc pe nisip la mare va fi şi mai aprigă, pentru că plajele se îngustează pe zi ce trece. Specialiştii de la Apele Române încearcă acum să stopeze eroziunea, după ce au primit un bilanţ al pagubelor de la cercetătorii Institutului Grigore Antipa. Deşi problema nu este nouă, autorităţile s-au decis abia acum să ia măsuri, în condiţiile în care plajele de la vecinii bulgari au fost asigurate împotriva eroziunii în urmă cu mai bine de zece ani.

În ultimii 50 de ani, litoralul românesc a rămas fără plaje, pe porţiuni de la câteva zeci de metri până la sute de metri. Valurile mării au mâncat din întinderile de nisp, de la 50 de metri în stațiunile Mamaia Sud, Eforie Sud şi Saturn, până la 600 de metri în zona Câşla Vădanei, situată între brațele Sulina şi Sfântu Gheorghe.

Inventarierea tuturor pagubelor cauzate de eroziunea costieră a fost făcută de cercetătorii de la Institutul Grigore Antipa, care au venit şi cu soluţii. Semnalul tras de oamenii de ştiinţă a fost luat în serios de Administraţia Naţională a Apelor Române, care a demarat anul acesta un proiect pe fonduri europene care vizează stoparea eroziunii costiere. Concret, se vor amplasa diguri noi în larg, se vor face înnisipări şi se vor aduce mai mulţi stabilopozi pe digurile de larg deja existente.