Amendă uriașă din cauza gunoaielor de pe Transalpina, în urma unui reportaj Digi24

Data publicării:
gunoaie transalpina

Amenzi uriaşe din cauza gunoaielor împrăștiate pe Transalpina. Comisarii Gărzii de Mediu Gorj s-au autosesizat în urma reportajului Digi24, difuzat ieri, și au mers la fața locului ca să facă verificări.

Au găsit sacii cu gunoaie tot pe marginea drumului și au sancționat Primăria Novaci cu 15 mii de lei pentru că nu a curățat zona în urma turiștilor.

Mai mult, chiar la ieșirea din oraș, spre stațiunea Rânca, a fost improvizată o groapă de gunoi.

În timp ce autoritățile dau vina pe turiști, cei care au umplut șoseaua de resturi menajere sunt de negăsit.

Reportajul Digi24 în urma căruia au fost demarate controalele

Transalpina, cea mai înaltă şosea din România, care atrage zeci de mii de turişti, în fiecare an, s-a transformat în coş de gunoi pentru mulţi dintre cei care o tranzitează. Niciun turist, localnic sau proprietar de pensiune n-a fost prins în fapt. Gunoaie vor fi şi mai multe după ce se va topi zăpada, spre dezamăgirea iubitorilor de munte care rămân cu un gust amar după vacanţa de la Cota 1600.

În loc să se bucure de frumuseţea peisajelor din zonă, turiştii care ajung pe Transalpina au parte de o imagine greu de privit: resturi aruncate la voia întâmplării, la doar câţiva metri distanţă de drumul naţional care duce spre staţiunea Rânca.

Iar peisajul este la fel de dezolant până în staţiune. Tot felul de resturi zac aruncate pe albul zăpezii ori pe marginea drumului.

Turistă: Am auzit discuţia la gazdă aseară, că se întreabă de unde vin aceşti saci de gunoi, că ei, localnicii, nu aruncă. Se pare că ar fi de la turişti.

Turist: Am văzut în multe locuri, nu doar aici, din păcate. Transalpina e foarte faimoasă, frumoasă. Trebuie să avem grijă şi de mediu. Chiar ţi se întoarce stomacul pe dos.

După fiecare weekend, drumarii fac curat în parcări, strâng deşeurile din şanţuri ori de pe drum.

Ion Tudor, directorul Secţiei de Drumuri Naţionale Târgu Jiu: Mulţi saci plini de gunoi, mulţi, şi gunoi, şi resturi menajere: pâine întreagă, cozonac, sticle goale sau cu vin.

George Dinu, administratorul unui hotel: Cei care nu prea au contracte vin şi aruncă gunoaiele pe marginea drumului.

Constantin Pănescu, preşedintele Asociaţiei Cabanierilor: Nu vrem, la primăvară, să stăm iar două luni de zile să strângem maşini întregi de gunoaie datorită unora, de pe marginea şoselelor sau de prin Rânca, de prin păduri, pe lângă cabane.

Totul devine şi mai murdar la intrare în oraşul Novaci. La marginea pădurii, localnicii obişnuiesc să ducă toate resturile din gospodării.

Diana Speretoiu, jurnalist Digi24: Termopane, damigene, saci plini cu lână, materiale de construcţii, haine sau sticle. Toate zac într-o groapă de gunoi improvizată. Mormanele sunt la mai puţin de 200 de metri de Transalpina.

Comisarii de mediu vor face noi controale în zonă. Cei prinşi că aruncă gunoaie sunt pasibili de amendă, care se ridică până la 2.000 de lei.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri