Sari la conținut

Atenție, vidre! Noul indicator impus de Delta Văcărești

Atenţie, trec vidre, iar viteza trebuie redusă! Astfel de semne de avertizare pentru şoferi vor fi amplasate, în jurul Parcului Natural Văcăreşti, dacă Primăria Capitalei va aproba o solicitare făcută de asociaţia, care are în administrare zona protejată. Iniţiativa vine la o, săptămâna, după ce o vidră a murit, călcată de o maşină. E o raritate ca vidrele să îşi facă cuiburi în oraşe, aşa că trebuie protejate, spun reprezentanţii organizaţiei.

Reprezentanţii Parcului Naţional Văcăreşti cer Primăriei Capitalei ca pe străzile din jurul zonei potejate să fie instalate limitatoare de viteză, astfel încât şoferii să poată observa din timp vidrele care le-ar putea tăia calea.

Dan Barbulescu, director Asociaţia Parcul Natural Văcărești: „Am contactat primăria generală, direcția de drumuri, astfel încât să punem panouri de avertizare pentru participanții la trafic.Vorbim să punem limitatoare de viteză, e foarte important ca participanții la traficul auto să știe că această zonă e o zona mai specială, în care trebuie să fie atenți, astfel încât astfel de accidente să nu se mai petreacă.”

Şi planurile lor nu se opresc aici. Ar vrea, ca în viitor, să fie ridicată o pasarelă doar pentru vidre, pentru ca acestea să nu mai fie în pericol să ajungă sub roţile autotuurismelor atunci când ies din zona protejată. Numai anul acesta, două vidre au murit lovite de maşini.

Dan Barbulescu, director Asociaţia Parcul Natural Văcărești: „Pe termen lung este important să demarăm studii amănunțite, să vedem câte exemplare traversează zona, dacă vin spre parc sau dintre parc, astfel încât există chiar soluția amplasării unei pasarele, astfel încât exemplarele speciei să treacă, să comunice cu exteriorul în siguranță.”

Specialiştii spun că e o raritate ca vidrele să trăiasă în oraşe mari.

Ovidiu Rosu, medic veterinar: „Nu cred că sunt foarte multe capitale în lume care au în proximitate un animal precum este vidra, un animal care necesită niște condiții speciale pentru a putea supraviețui. Parcul Văcărești pare că oferă aceste condiții speciale.”

Reprezentanţii Direcţiei de Drumuri din cadrul Primăriei Capitalei au precizat, pentru Digi24, că au primit o solicitare de la reprezentanţii Parcului Natural Văcăreşti şi în perioada următoare o vor analiza.

Pe aceeași temă