Bulgarii decid duminică dacă îşi doresc o nouă centrală nucleară la Belene

Data publicării:
2701 20belene-46096

Referendumul este de fapt o confruntare între guvernul de centru-dreapta şi socialiştii din opoziţie. Premierul Boiko Borisov a abandonat ideea unei noi centrale, care urma să fie dotată cu două reactoare ruseşti. Dar opoziţia socialistă a reuşit să mobilizeze suficienţi parlamentari pentru organizarea consultării populare. Proiectul ar fi benefic pieţei energiei din Bulgaria, consideră aceştia.

Partidul Socialist Bulgar încearcă să se asigure că populaţia este informată pentru a lua o decizie în cunoştinţă de cauză, pentru a participa la definirea politicii nucleare a ţării”, a declarat în acest context Serghei Stanişev, preşedintele Partidului Socialist, de opoziţie.

Parteneriatul cu Moscova pune Sofia între ciocan şi nicovală

Consultarea populară ar trebui să îmbunătăţească şi relaţiile cu Rusia, mai spun socialiştii. Moscova se oferise să construiască centrala, dar asta ar fi accentuat dependenţa energetică şi politică a Bulgariei. Dacă însă contractul de construire nu va fi respectat, ruşii cer un miliard de euro despăgubiri.

Pe străzile Sofiei, părerile sunt împărţite. „Eu cred că n-ar trebui să construim o nouă centrală nucleară, ci ar trebui să facem al şaptelea reactor la centrala de la Kozlodui”, spune un locuitor. „Noi nu vom mai trăi peste ani de zile, dar tinerii vor avea nevoie de electricitate. Aşa că eu cred că centrala chiar trebuie construită”, este un argument pro-Belene.

Referendumul are însă puţine şanse să fie validat, din cauza slabei prezenţe la vot. Va fi însă un test politic pentru premierul Boiko Borisov, înainte de alegerile din iulie.

Decizia privind construcţia unei centrale nucleare la Belene a fost luată încă în 1981, deci acum aproape 32 de ani. Construcţia efectivă a început în anul 1987, dar proiectul a fost îngheţat din cauza lipsei de finanţare şi a riscurilor seismice din zonă.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri