Business Club | Liber la poluare. 5 euro pentru a emite o tonă de dioxid de carbon

Data publicării:
poluare

Nici cinci euro pentru a emite o tonă de dioxid de carbon, aici a ajuns preţul certificatelor de carbon după o ieftinire de 25 de procente numai în ultima lună. În aceste condiţii, mecanismul european de limitare a poluării pur şi simplu nu mai funcţionează.

Ideea Bruxelles-ului era să forţeze industria să plătească pentru ce poluează astfel încât, pentru a evita această cheltuială, să se reorienteze către tehnologii mai economice sau energii mai curate. Pentru ca sistemul să funcţioneze însă, e nevoie ca preţul certificatului să fie de cel puţin 30 de euro, spun analiştii citaţi de EuObserver.

Acum e de şase ori mai mic. Aşa se face că penalităţile plătite de poluatori sunt infime, la fel şi stimulentul de a trece la energia verde. Aici s-a ajuns fiindcă pe piaţă oferta de certificate e mare, iar cererea, mică.

An de an sunt emise noi şi noi certificate, în vreme ce industria nu le poate absorbi, mai ales în condiţiile în care economia Europei este în continuare apatică. Unii specialişti în energie spun inclusiv că preţul certificatelor de carbon este tras în jos de ieftinirea petrolului. Conexiunea însă e infirmată de alţii, ceea ce subliniază neclaritatea şi multitudinea de pârghii ce acţionează asupra pieţei.

În aceste condiţii însă, Bruxelles-ul vrea să-şi reajusteze schema de limitare a poluării. Planul ar fi ca atunci când pe piaţă apare un surplus de certificate, acestea să fie retrase temporar din sistem pentru a reechilibra preţul.

Modificările ar apărea oricum abia în 2019 când piaţa va arăta cu totul altfel. În plus, şurubăreala mecanismului mai dă şi rateuri. Nu se întâmplă numai în Germania şi Anglia, unde marii industriaşi n-au niciun stimulent să polueze mai puţin. Se întâmplă sub o altă formă şi în România. Pe alte tipuri de stimulente care încurajeaza tranziţia către energia regenerabilă. Aici, producătorii de energie curată spun că au rămas cu certificate verzi în valoare de 150 de milioane de euro pe care nu mai au cui să le vândă. Asta pentru că reglementatorul pieţei de energie a coborât cota de energie regenerabilă la 12% din mixul energetic final.

Producătorii de energie verde se plâng că legea prevede o pondere de 17%, pe care s-au bazat când au investit în capacităţi de producţie. Pe de altă parte însă, energia verde e mai scumpă şi cu cât are o felie mai mare din ce foloseşte consumatorul, cu atât acesta plăteşte mai mult. Facturile mari au convins autoritatea din domeniu să reducă ponderea şi să scadă numărul de certificate verzi primite de producători. Doar că acum milioane de certificate nu îşi găsesc cumpărător, iar o treime din companiile din domeniu riscă insolvenţa, semn că strategiile europene au produs la final inclusiv scumpiri şi investiţii nerentabile.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri