Ca să nu mai depindă de ruşi, NASA cheltuie 7 miliarde de dolari pentru realizarea de noi capsule spaţiale

Data publicării:
NASA LANSARE MARTE

Banii alocaţi de NASA pentru dezvoltarea noilor capsule spaţiale americane, 6,8 miliarde de dolari, nu vor fi împărţiţi în mod egal între cele două companii câştigătoare ale contractului. Gigantul Aeronautic Boeing va încasa 4,2 miliarde de dolari. În vreme ce Space X, compania lui Elon Musk va primi 2,6 miliarde.

Însă Musk, nu se simte discriminat de această împărţire a fondurilor. Din contră, se bucură că reuşeşte să întrerupă dominaţia marilor companii aeronautice în contractele spaţiale acordate de guvernul american.

Până ieri, toată lumea se aştepta ca Boeing să fie singurul câştigător al contractului pentru crearea capsulelor spaţiale. Dar, ca să grăbească dezvoltarea lor, NASA a ales să lucreze cu două companii. Americanii vor ca până în 2017 să nu mai apeleze la navetele ruseşti Soyuz ca să-şi trimită astronauţii pe staţia spaţială internaţională. Dacă nu ar fi existat conflictul din Ucraina şi tensiunile dintre Rusia şi Occident, NASA probabil că ar fi primit mult mai greu finanţare pentru programul dezvoltării capsulelor spaţiale. Bugetul agenţiei spaţiale americane a fost tăiat atât de mult în ultimii ani încât, în timpul conferinţei de presă în care a anunţat companiile câştigătoare, şeful NASA i-a mulţumit în nenumărate rânduri preşedintelui Barack Obama pentru bunăvoinţa sa.

Aceasta este îndeplinirea angajamentului preşedintelui Obama de a readuce lansările spaţiale pe teritoriul Statelor Unite şi de a încheia dependenţa de ruşi”, a spus Charles F. Bolden, administratorul NASA.

Însă Statele Unite nu scapă atât de uşor de ruşi. Capsulele dezvoltate de Boeing şi Space X au nevoie de rachete ca să ajungă în spaţiu. Şi, deocamdată, marii producătorii americani de rachete sunt dependenţi de propulsoarele ruseşti. Inclusiv sateliţii americani de spionaj sunt puşi pe orbită de propulsoarele importate din Rusia.

Rachete fără nicio componentă rusească sunt cele produse de Space X, însă Washingtonul nu s-a grăbit să finanţeze achiziţia lor. Abia după izbucnirea conflictului din Ucraina şi după ce Elon Musk a dat în judecată Pentagonul, Boeing şi Lockhed Martin pentru formarea unui cartel al contractelor militare, Washingtonul a început să ia în calcul rachetele Space X.

În plus, Boeing şi Lockheed Martin, care folosesc propulsoare ruseşti pe rachetele lor, ar putea lucra Blue Origin, o companie înfiinţată de fondatorul magazinului Amazon.com pentru dezvoltarea unui motor de rachetă 100% american.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri