Călătorie pe tărâmul zimbrilor. Vama Buzăului, destinaţia perfectă pentru o evadare

Data publicării:
zimbri

"Milka tocmai a dat naştere de curând unui puiuţ, care deocamdată stă ascuns, este mai timid, mama lui încearcă să îl protejeze,” spune Ilia Barbu, ghid rezervaţie.

Totul a început acum opt ani, când un grup de entuziaşti şi-a propus să aducă animalele demult dispărute înapoi la Braşov. Aveau nevoie de un spaţiu cu pădure, cu păşune, dar mai ales un loc care să fie departe de zgomotul oraşelor. Visul lor a devenit realitate doi ani mai târziu, atunci când la Vama Buzăului au ajuns primele exemplare donate de Organizaţia Europeană a Zimbrilor.

În anul 2008, când am primit cinci exemplare din Austria, Elveția și Italia, pe urmă, în anul 2009, am mai primit încă cinci din Franța, în total zce exemplare," povestește Ilia Barbu.

Iar numărul a ajuns la 35. Zona Vama Buzăului nu a fost aleasă la întâmplare. Lipsa surselor de poluare şi apropierea de Masivul Ciucaş reprezintă cadrul ideal pentru dezvoltarea turismului. Rezervaţia de zimbri se întinde pe 10 hectare de păşune şi 80 de hectare de pădure încă neîngrădite.

Pe timp de vară, animalele sunt mai uşor de întreţinut. Dar dacă zona este lovită de secetă, oamenii au grijă să nu le lipsească nimic.

"În general, hrana zimbrilor, vara, este exclusiv prin păşunat, însă în lunile secetoase, dat fiind gradul de încărcare pe suprafaţa pe care o deţinem, se suplimentează hrana cu fân şi furaj combinat," explică Flavius Foica, medicul veterinar al rezervaţiei.

Nu sunt singurele "gazde" care vă vor întâmpina. Șase cerbi şi patru ciute trăiesc în armonie cu cele mai grele animale care trăiesc în sălbăticie în Europa.

Biletul de intrare în rezervaţia zimbrilor costă 5 lei. Pe timp de vară aici vin lunar mai bine de 1.000 de turişti din toate colţurile ţării.

"Nu vezi în fiecare zi aşa ceva, nu am mai văzut, cel mai mult m-au impresionat căprioarele, e frumos, recomand şi altora să vină," spune un turist.

Dacă decideţi să petreceţi mai multe zile în oaza de linişte veţi găsi cu uşurinţă loc de cazare la pensiunile din zonă. Preţurile încep de la 230 de lei pe noapte şi au micul dejun inclus.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri