CAMPANIE DIGI24. Pădurea din Băile Felix se micșorează pe zi ce trece

Data publicării:
29032013-2013-04-15-12h19m15s51

Sunetul drujbei care muşcă adânc din pădurea din Băile Felix se aude de câteva zile în renumita staţiune bihoreană. Unul după altul, zeci de copaci au fost puşi la pământ.

Muncitorii de la Direcţia Silvică spun că toaletează pădurea, adică taie doar copacii bătrâni şi ramurile care riscă să cadă peste şosea. Nici vorbă, contraatacă ecologiştii şi turiştii, care au găsit printre pomii doborâţi şi exemplare perfect sănătoase.

„În jurul staţiunilor balneare climaterice, pădurea trebuie păstrată neatinsă”, a spus Ana Marossy, biolog.

Chiar şi şefii Direcţiei Silvice Bihor recunosc că s-au tăiat şi copaci în putere.

Citiţi şi

CAMPANIE DIGI24. În Neamț, pădurea se fură ca-n codru

CAMPANIE DIGI24. Situația la zi a pădurilor din România

Autorităţile utilizează însă termeni pretenţioşi ca să explice o realitate crudă: pădurea se micşorează pe an ce trece.

"Pădurea este realmente goală !”. „Dacă o priviţi strict într-un plan. Tridimensional, o să vedeţi că la nivelul solului există seminţiş căruia trebuie să-i asigurăm condiţiile de dezvoltare", susține directorul direcţiei Silvice Bihor.

Afectaţi de tăierile din pădurea de lângă Băile Felix sunt şi sportivii, care vin an de an la pregătire în staţiune.

„Vin in Băile Felix de 20 de ani, atât ca sportiv, cât şi ca antrenor. Este bătaie de joc. Nu se poate intra acolo, sunt căruţe, oameni, se taie în neştire, nu se păstrează acest simbol al staţiunii", spune Cristian Orzaş, antrenor de atletism.

Din acest motiv, sportivii spun că au ajuns să se antreneze pe beton sau pe asfalt, printre maşini. Silvicultorii dau asigurări că vor planta alţi pomi în locul celor tăiaţi. Copaci care, însă, vor avea nevoie de mulţi ani, să ajungă la maturitate.

Potrivit declaraţiilor şefilor din Direcţia Silvică Bihor, până acum au fost tăiaţi aproape 100 de metri cubi de lemn din pădurea Băile Felix. O cantitate uriaşă, spun ecologiştii, care afectează plămânul verde al staţiunii. Ca lemnul tăiat astăzi să nu ajungă obiect de tranzacţie pe piaţa neagră, compania RCS-RDS şi-a manifestat dorinţa de a cumpăra întreaga cantitate şi a înaintat în acest sens o cerere Ocolului Silvic Oradea.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri