Cer senin, doar pe ecrane

Data actualizării: Data publicării:
china poluare

„Ai văzut vreodată stelele?” a fost întrebat un copil chinez. Răspunsul pare de neimaginat: „Nu!” 

Cerul albastru şi senin e o raritate în China. Smogul, în schimb, acoperă totul. În China, poluarea din aer ucide zilnic 4.000 de oameni. Beijing nu e doar numele capitalei, ci şi al tusei pe care au căpătat-o locuitorii oraşului.

În Beijing, pe 16 ianuarie 2014, chinezii au privit răsăritul pe ecrane uriaşe amplasate în Piaţa Tiananmen. Pentru că la orizont nu se vedea aproape nimic. Doar siluetele clădirilor înalte pierdute într-un smog dens şi înecăcios. Şi parcă pentru a-i convinge pe oameni că sunt încă pe planeta albastră, autorităţile chineze au pus pe ecrane şi peisaje de munte, cu cer albastru şi senin. Un cer pe care locuitorii din capitala Beijing şi din mai toate marile oraşe ale Chinei nu-l văd prea des.

Mult mai des primesc alerte de poluare, iar acelea sunt zilele în care bătrânii şi copiii trebuie să stea în case. Nici în zilele fără alerte nu e indicat să ieşi pe stradă fără mască de filtrare a aerului.

„Poate că nu vă daţi seama, dar este miezul zilei aici, în Beijing. Aerul este atât de poluat, că a întunecat cerul. Studiile au arătat că, dacă respirăm un astfel de aer timp de oră, speranţa de viaţă a unei persoane se reduce cu 20 de minute”, relata într-o transmisiune un corespondent BBC.

Specialiştii de la Universitatea din California au realizat un studiu amplu despre poluarea aerului în China. Rezultatele sunt alarmante. În fiecare an, peste un milion şi jumătate de oameni mor din cauza bolilor de inimă sau de plămâni cauzate de aerul poluat, în special de particulele foarte mici de noxe care ajung în organism.

Poţi mirosi poluarea. Ochii te ustură, tuşeşti. E ca o supă foarte densă atunci când nivelul de poluare e foarte ridicat: sunt mii de substanţe chimice, gaze care sunt iritante, cancerigene”, avertizează un expert în probleme de mediu şi sănătate de la Universitatea Duke, care trăieşte în China.

Imagini filmate în Beijing la sfârşitul anului trecut spun totul. Pe o autostradă circulată se văd doar farurile maşinilor, ca nişte ochi de pisică în noapte. Nimic altceva. Şi nu e noapte. E zi.

„Întreg oraşul este învăluit în smog. Am simţit încă de dimineaţă. Cu fiecare respiraţie simt o usturime puternică în gât”, mărturisea un localnic.

Diferenţa dintr-o o zi curată şi una poluată în Beijing este uimitoare și o dovedește instantaneele realizate în acelaşi loc din oraş, în perioade diferite.

Indicele pentru calitatea aerului se măsoară de la 0 la 500. Iar 500 înseamnă cel mai rău. Astăzi, nivelul de poluare depăşeşte 500. Potrivit măsurătorilor, acest lucru înseamnă că nivelul de poluare este de 20 de ori mai mare decât standardul considerat sigur de Organizaţia Mondială a Sănătăţii”, relata și un corespondent CBS.

Potrivit unui raport al Băncii Mondiale, din cele 20 de oraşe din lume care au cel mai poluat aer, 16 sunt în China. Anul trecut, aproape 300 de oraşe din toată ţara au depăşit nivelul acceptat de noxe din atmosferă.

Când este cod roşu, autorităţile din Beijing interzic accesul pe străzi pentru jumătate din automobilele personale şi opresc fabricile care poluează foarte mult. Dar, astfel de măsuri nu fac decât să mai reducă din smog, nu curăţă aerul”, explică Han Peng, corespondent CCTV.

Cauze

Sunt măsuri de moment care nu rezolvă în niciun fel cauza acestui fenomen. Cea mai mare cantitate de noxe provine din arderea cărbunelui. E combustibil principal în industrie şi pentru încălzirea locuinţelor. Ca să vă faceţi o idee, vă spunem un singur număr: şase milioane de tone de cărbune sunt arse în fiecare zi.

Milioanele de maşini care circulă pe şoselele Chinei sunt şi ele o sursă importantă de poluare.

Poluarea aerului nu mai este doar o problemă mediu sau de sănătate publică, a devenit o problemă pentru economie”, spune Kwong Sum Yin, activist ecologist.

Război timid împotriva poluării

China pierde anual 6,5 la sută din Produsul Intern Brut din cauza poluării. Adică aproape 600 de miliarde de dolari. Sunt costurile calculate în urma închiderii fabricilor, în zilele în care aerul devine irespirabil şi autorităţile decretează alertă de poluare.

Americanii au fost primii care au tras semnalul de alarmă. În 2008, Ambasada Statelor Unite la Beijing a început să dea publicităţii testele de calitate a aerului efectuate în curtea misiunii. O mişcare care i-a obligat pe oficialii chinezi să recunoastă problema poluării şi să ia măsuri. Din 2013, autorităţile îi informează pe oameni despre nivelul de noxe din aer din sute de oraşe.

Preşedintele Xi Jinping i-a asigurat pe chinezi că a declarat război poluării. Parlamentul de la Beijing a propus taxe mai mici pentru companiile care reduc nivelul de poluare sub standardul naţional. Iar marii poluanţi din industrie sunt în vizor. În luna iulie, un tribunal din provincia Shandong a impus o amendă fără precedent, de peste 3 milioane de dolari, pentru un producător de sticlă care a depăşit nivelul acceptat de emisii toxice. Este prima decizie de acest fel luată în China împotriva unei companii care contribuie la poluarea aerului.

E un prim pas. Dar, deocamdată, poluarea rămâne o problemă de viaţă şi de moarte în China. Iar cerul albastru şi aerul curat sunt încă de neînchipuit pentru mulţi chinezi.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri