Căpușă uriașă, rapidă și cu un „comportament de vânător”, descoperită în Suedia

Data publicării:
shutterstock_342282767
Foto: Shutterstock

Căpușa uriașă Hyalomma, care poate ajunge la o lungime de 3 cm și poate transmite boli grave oamenilor, a fost văzută pentru prima dată în Suedia.

shutterstock_342282767
Foto: Shutterstock

Hyalomma este o specie de căpuşe cu corpul tare, des întâlnită în Asia, Europa sau Africa de Nord, dar şi în Africa de Sud. Potrivit cercetătorului Giulio Grandi, această specie poate fi purtătoare a virusului febrei hemoragice.

„Sunt foarte rapide şi au un comportament de vânător. Nu îşi aşteaptă prada, ci caută o gazdă pentru a o ataca. Când sunt pline cu sânge pot ajunge la lungimi de doi sau trei centimetri. Sunt căpuşe gigantice”, a declarat Grandi pentru postul suedez de radio, citat de xinhuanet.com.

Grandi lucrează la Institutul de medicină veterinară din Suedia care desfășoară de câţiva ani un studiu pentru a descoperi cum influențează schimbările climatice bolile infecţioase. În luna august, trei exemplare adulte de căpuşă Hyalomma au fost trimise la sediul institutului din zonele Landskrona (sud), Nykoping (sud-est) şi Koppom (sud-vest).

Este prima dată când această căpuşă gigantică a fost descoperită în Suedia şi una dintre teoriile specialiștilor este că aceste căpușe ar fi ajuns în această ţară odată cu păsările migratoare.

„Există dovezi solide potrivit cărora în nordul îndepărtat şi în regiunea montană din nordul Suediei există mai multe căpuşe decât s-a crezut anterior”, este de părere Ann Albihn, profesor asociat în cadrul institutului şi cadru didactic la Universitatea de ştiinţe agronomice din Suedia.

Specialiștii spun că riscul de a contracta febra hemoragică în urma muşcăturii căpuşei Hyalomma este foarte mic, la fel ca şi posibilitatea ca acest gen să se stabilească în Suedia în perioada apropiată. Însă, în funcție de schimbările climatice, această specie poate dezvolta abilități de supraviețuire în clima Suediei, avertizează specialiștii.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri