Casa economică: se încălzește și se aerisește singură

Data publicării:
casa eco

Barabas Bela a auzit de conceptul casei pasive în urmă cu patru ani. A fost fascinat, iar acum e foarte aproape să se mute împreună cu familia într-o astfel de locuinţă, care nu are nevoie de o sursă convenţională de încălzire.

„Este nevoie să se pornească căldura doar la o temperatură de minus 15 grade. Până la această temperatură, casa funcţionează în mod pasiv. Am lăsat vreo cinci zile fără să deschidem uşa şi s-a încălzit la vreo 35 de grade.”, spune el.

Casa este astfel poziţionată încât vara asigură răcoare, iar iarna se încălzeşte natural, de la soare. Consumul de energie este cu 90% mai mic faţă de o locuinţă tradiţională. Mai exact, proprietarul estimează că va plăti pentru încălzirea casei de 320 de metri pătraţi aproximativ 200 de euro pe an. În plus, nu este nevoie de aerisire.

Nu trebuie deschis geamul fiindcă permanent se ventilează cu o viteză de 35 de metri cubi pe oră”, spune Barabas Bela.

Un sistem de ventilaţie asigură atât căldură, cât şi un aer prospăt. Sistemul nu funcţionează însă eficient într-o construcţie tradiţională, pentru că acestea pierd aer şi căldură prin fundaţie, acoperiş sau geamuri.

Casa pasivă ecologică ridicată la Cluj va fi folosită şi ca material didactic, mai ales că a fost construită şi cu ajutorul studenţilor de la Arhitectură.

Locuinţa a costat aproximativ 145.000 de euro. În toată Europa există 50.000 de astfel de case. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri