Cea mai intensă lumină din Univers, o explozie de acum 7 miliarde de ani, detectată de astronomi, după o așteptare de 46 de ani

Data actualizării: Data publicării:
explozie raze gamma nasa
Foto: NASA

Cea mai intensă lumină din Univers, o explozie de raze gamma care a produs mai multă energie în câteva secunde decât ar fi generat Soarele în zece miliarde de ani, a fost detectată de astronomi, potrivit rt.com.

Fenomenul a fost observat direct de astronomi după o așteptare de aproape 50 de ani, potrivit Mediafax.

Explozia cu o durată foarte scurtă, dar extrem de intensă detectată marți, a avut loc în urmă cu aproximativ șapte miliarde de ani, fiind provocată de moartea unei stele și transformarea acesteia într-o supernova.

Fenomenul, care a primit numele oficial de GRB 190114C, a fost detectat cu ajutorul telescoapelor spațiale Neil Gehrels Swift și Fermi Gamma Ray. În doar 22 de secunde, coordonatele au fost transmise astronomilor din lumea întreagă.

Două dintre telescoapele sistemului Major Atmospheric Gamma Imaging Cherenkov (MAGIC) din Insulele Canare, care au fost primele ce au monitorizat explozia, au detectat particule de lumină măsurând între 0,2 și 1 terra electron-volți (TeV).

Acesta este echivalentul energiei kinetice generate de coliziunile de protoni din Large Hadron Collider, cel mai puternic accelerator de particule construit de om.

Exploziile de raze gamma au fost descoperite în urmă cu 46 de ani, dar aceasta a fost pentru prima dată când fenomenul a fost observat direct. Fenomenul poate fi detectat numai dacă razele sunt îndreptate direct spre Terra.

Editor web: C.T.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri