Ceartă între cercetători pe încălzirea globală

Data publicării:
incalzire globala

Raportul ONU arată că în următorul secol, din cauza efectului de seră temperaturile vor creşte cu până la cinci grade Celsius. În urma încălzirii globale, nivelul mărilor şi oceanelor va creşte cu peste o jumătate de metru. Suprafeţe mari vor fi inundate. Zonele care nu au ieşire la mare vor fi afectate de secetă. Prin urmare, multe dintre problemele deja existente, precum foametea şi maladiile, vor fi amplificate de schimbările climatice.

„În urmă cu 30 de ani, generația trecută punea în pericol atmosfera din ignoranță. Acum, ignoranța nu mai este o scuză”, spune Michel Jarraud, reprezentant ONU.

Între timp, însă, unul dintre autorii studiului a ajuns să conteste aceste concluzii apocaliptice.

În ciuda înfățișării sale excentrice, profesorul Richard Tol, are o viziune cât se poate de moderată. Este autorul capitolului despre impactul economic al încalzirii globale. Spune că restul capitolelor sunt alarmiste și că unele argumente prezentate de colegii săi sunt ridicole.

Însă Chris Field, unul dintre coordonatorii studiului ONU, spune ca argumentele sunt cât se poate de solide și că profesorul Tol încearcă doar să iasă în evidență prin criticile sale.

În urma acesor dispute, guvernele naționale nu știu ce să mai creadă. Oamenii de știință le informează că, dacă nu vor lua măsuri acum, pierderile provocate de încalzirea globală vor fi imense. Însă măsurile preventive nu sunt nici ele ieftine. Miliarde de dolari vor trebui cheltuite pentru construirea de diguri în zonele inundabile. O dovadă vine din Maldive, unde autoritățile au luat asemenea măsuri pentru a proteja insulele arhipelagului.

„Suntem aici pentru a le reaminti unor lideri ca Barack Obama, Angela Merkel, David Cameron și mulți alții că acum este momentul să acționeze”, a declarat Christian Teriete, reprezentant Greenpeace.

România a fost de la bun început una dintre țările care au luptat în prima linie împotriva încălzirii globale. Iar acum își regretă poziția. Chiar dacă pădurile continuă să dispară rapid în țara noastră, iar programele de scoatere din circulație a mașinilor poluante au fost haotice și ineficiente, subvențiile acordate producătorilor de energie verde au fost foarte mari. Acum, la presiunea fabricilor poluatoare, dar cu mulți angajați, care au susținut o parte dintre subvenții, guvernul de la București se vede nevoit să suspende temporar încurajarea energiei verzi.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri