Video Cel mai bătrân copac din România are 900 de ani. Cum a ajuns stejarul atracție turistică în Brașov

Data actualizării: Data publicării:
Stejar vechi de 900 de ani în județul Brașov
Stejar vechi de 900 de ani în județul Brașov. Foto: Captură Digi24

Cel mai bătrân copac din România este un stejar și are mai bine de 900 de ani. Supranumit "bătrânul Carpaților", arborele se află la marginea satului Mercheașa din județul Brașov și a devenit o atracție turistică a zonei.

La marginea satului Mercheașa din județul Brașov, într-o oază de liniște și un peisaj care îți fură privirea, se află cel mai vârstnic copac din România. De mai bine de 900 de ani, stejarul secular a adunat poveștile satului, iar acum turiștii vin să îi admire măreția. Bătrânul Carpaților, așa cum a fost numit, a fost descoperit în urmă cu aproximativ 10 ani. Copiii din zonă au participat atunci la un concurs pe tema celor mai interesanți arbori din împrejurimi, iar stejarul de la Mercheașa a fost câștigător.

"Împreună cu specialiști de la ICAS, Institutul de Cercetare din Brașov, l-am evaluat și utilizând o metodă statistică au constatat că arborii din aceasta specie, Quercus robur, cresc cu aproximativ un metru în circumferință într-o sută de ani, adică cam 1 cm pe an și al nostru având circumferința măsurată la 1 metru și 10 de pământ de 9,3 metri a fost estimat la peste 900 de ani", spune Cătălin Cantor de la Asociația Carpaterra.

Bătrânul Carpaţilor are o coroană frumos rotunjită și o înălțime de aproximativ 21 de metri. Turiștii vin să îl admire indiferent de anotimp. 

" - E un copac frumos, care are pentru sat o amintire frumoasă așa din moși-strămoși.

- Eu am aproape 80 de ani, așa îl știu și așa am auzit din bătrâni că e cel mai bătrân. Oamenii l-au mai protejat, nu au tăiat lemne din el, crăci, l-au protejat cât de cât. Și acum e închis la ora actuală, e cu gard".

Stejarul secular din Mercheașa a devenit arie protejată și odată cu acest statut, a și fost îngrădit.

"Aici la Mercheașa este cam cea mai mare pășune cunoscută din țară. Sunt câteva sute de stejari seculari, dintre care cei mai mari au dimensiuni de la 2 de 7 metri în circumferință și cel mai cunoscut este Bătrânul Carpaţilor, care are 9,3 metri în circumferință", mai spune Cătălin Cantor.

Stejarul este sărbătorit în fiecare an, în primul weekend din luna septembrie. Cu această ocazie, în preajma lui sunt organizate concerte, concursuri sportive și ateliere pentru copii.

Editor : A.A.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri