Video&Foto Cel mai mare dușman al pădurilor din Europa este unul surprinzător de mic: „Este cu adevărat dramatic. Copacii cu murit brusc”

Data actualizării: Data publicării:
padure uscată
Pădurile Europei sunt în pericol din cauza schimbărilor climatice Foto: Guliver/GettyImages

Pădurile Europei sunt amenințate adesea de incendii, furtuni și dăunători. Anii de secetă au amplificat problema și au afectat suprafețe uriașe. În estul Belgiei se simt din plin efectele schimbărilor climatatice. Pădurile au fost odinioară loc de odihnă și relaxare, dar acum, oamenii văd copacii murind sub ochii lor. Urmăriți un reportaj marca „Focus Europa”, un proiect Digi24 şi Deutsche Welle. Emisiunea e difuzată vinerea la ora 23:30 și în reluare sâmbăta de la ora 19:30.

Pădurea este ceva la care tânjim, o oază de liniște aproape magică. În perioade ca acestea, în care călătoriile sunt adesea imposibile, pentru mulți este un loc de refugiu. Uneori, pentru prea mulți oameni. Dar puțini dintre noi înțelegem că pădurile Europei sunt într-un mare pericol.

copac atacat
Din cauza secetei, copacii nu mai pot produce suficientă sevă care să-i apere de atacurile gândacului de scoarță Foto: Guliver/GettyImages

Cel mai mare dușman al lor este surprinzător de mic. În ultimii trei ani, gândacul de scoarță s-a răspândit în pădurile de molid din Europa și a atacat numeroși copaci. Insecta prezintă un pericol serios, spune expertul belgian în silvicultură Hubert Rotheudt. Chiar dacă gândacul atacă, în principiu, doar copacii bolnavi.

De ce molizii nu se mai pot apăra de gândacul de scoarță

„Răspunsul natural al unui molid sau al oricărui alt copac, de altfel, împotriva gândacilor din scoarță este de a produce sevă. Aceasta ține gândacul captiv, nu poate crește până la maturitate și moare. Dar copacii cărora le lipsește apa la rădăcină nu pot produce seva și, prin urmare, sunt lipsiți de apărare împotriva insectei”, explică Hubert Rotheudt, expert silvicultor.

gandacul de scoarta
Gândacul de scoarță face ravagii în pădurile de molizi din Belgia Foto: Guliver/GettyImages

Deși anul acesta a fost destul de răcoros și umed până acum, acest lucru nu a fost suficient pentru a compensa trei ani de secetă și pentru a alunga gândacul de scoarță.

Ne întâlnim cu Etienne Snyers, a cărui familie deține o pădure din estul Belgiei de mai bine de o sută de ani. Aproximativ 60% dintre pădurile europene sunt proprietate privată și dau mari bătăi de cap proprietarilor. Snyers a trebuit să defrișeze zone întregi, pentru a combate infestarea cu gândacul de scoarță.

Este cu adevărat dramatic. Zone în care în urmă cu trei ani se înălțau copaci sunt acum goale. Copacii care crescuseră până la maturitate au murit brusc, mai ales din cauza secetei”, spune Etienne Snyers, proprietar de pădure.

Lemnul atacat este vândut în China

A existat un exces de lemn deteriorat de gândaci, iar companiile de prelucrare a lemnului sunt copleșite. Cele care pot sunt fericite să-l vândă în China chiar cu reducere. Europenii preferă lemnul impecabil, deja din ce în ce mai scump și mai greu de găsit oriunde în lume.

gandacul de scoarta
Copacii atacați de gândacul de scoață sunt tăiați și vânduți în China Foto: Guliver/GettyImages

„Cred că numai marii jucători pot trăi de pe urma pădurilor lor. Pădurea noastră este un bun de familie. Desigur, suntem atașați de ea, dar trebuie și să investim în ea. Trebuie să poți să vinzi suficient lemn pentru a continua să replantezi copaci. Ar fi viabil din punct de vedere economic, dacă nu ar fi schimbările climatice”, spune Etienne Snyers, proprietar de pădure.

Expertul în silvicultură a recomandat familiei Snyers să planteze zadă și brazi Douglas - care sunt feriți de gândaci. Sunt și mai robuști decât molizii. Deși doar timpul le va arăta cum vor rezista și ei schimbărilor climatice. Plantarea de noi copaci este un experiment costisitor, care ar putea duce la faliment.

gandaci de scoarta
Gândacii de scoarță au deteriorat zone întregi din pădurile Europei Foto: Guliver/GettyImages

Europa va fi nevoită să importe cherestea

Mulți oameni cred că pădurile sunt un bun comun și că ar trebui protejate. Ei critică industria lemnului și spun că acest lucru ar garanta biodiversitatea. Dar Europa are nevoie de proprietari de păduri care să aibă grijă de ele și să le întrețină.

„Producția de cherestea este foarte importantă. Există deja un deficit. În curând, va trebui să importăm și mai mult lemn, inclusiv din regiuni în care nu este tratat în mod sustenabil”, atrage atenția Hubert Rotheudt, expert silvicultor.

Familia Snyers, de exemplu, ia în serios sustenabilitatea – plantează diferite tipuri de copaci, taie selectiv și plantează puieți când este necesar. La urma urmei, familia vrea să lase pădurea generațiilor viitoare.

 

Editor : Luana Pavaluca

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri