Cele mai surprinzătoare descoperiri din cei zece ani ai Google Earth

Data publicării:
google earth - GettyImages - 20 iulie 2015

Foto: Gulliver / GettyImages

Lagăr de deținuți în Coreea de Nord
Google Earth a servit, de exemplu, la descoperirea unui lagăr de deținuți în Coreea de Nord. Activiști ai drepturilor omului și bloggeri au descoperit un sistem de zeci de lagăre de deținuți pe teritoriul nord-coreean.

Mii de zăcăminte arheologice noi 
Sistemul de imagini 3D Google Earth poate servi ca instrument de sprijin pentru cei care lucrează în arheologie. În 2011, arheologul australian David Kennedy a spus că s-a sprijinit pe Google Earth pentru a localiza 2.000 de noi zăcăminte.

„Steaua lui David” pe acoperișul unei aerogări din Iran
Datorită unei imagini obținute de Google Earth, s-a descoperit în 2010 că pe acoperișul unei clădiri a aeroportului din Teheran (Iran) se afla „Steaua lui David”, simbol al iudaismului. Clădirea fusese construită de ingineri israelieni, dar nimeni nu părea să cunoască existența „Stelei lui David” pe acoperiș.

Desen straniu în Deșertul Gobi 
În 2011, s-au descoperit forme geometrice stranii în Deșertul Gobi, în China. Erau niște desene mari, despre care nimeni nu știa cum apăruseră. În anul următor, s-a stabilit că era vorba despre o mare linie de opt kilometri, formată din pătrate uriașe, în vestul țării. Aceasta a dat startul teoriilor privind existența unor ființe extraterestre, deși experții italieni au spus că ar putea fi vorba despre prospecțiunile făcute de autoritățile chineze în zonă.

Un fragment din Marele Zid Chinezesc, dincolo de frontieră 
În ceea ce privește China, acum trei ani s-a descoperit că un fragment din Marele Zid Chinezesc, cu o lungime de o sută de kilometri, ajungea dincolo de frontierele țării. Partea descoperită de britanicul William Lindesay și echipa sa apărea pentru ultima dată într-un atlas din secolul al XII-lea, alături de bătăliile lui Ginghis Han.

Monument mai vechi decât piramidele 
În 2014, o echipă de arheologi a localizat în Israel un monument din piatră, în formă de semilună, a cărui construcție ar data de mai bine de 5.000 de ani. Construcția se află la circa 13 kilometri nord-vest de Marea Galileei și are dimensiuni considerabile, cu o lungime de circa 150 de metri și un volum de 14.000 de metri cubi. Monumentul ar putea avea o vechime mai mare decât piramidele din Egipt sau decât ansamblul Stonehenge.

Nuduri... și iar nuduri
Nu puteau lipsi nudurile. De-a lungul celor zece ani ai Google Earth, au fost de toate. Unele imagini arătau femei care făceau plajă chiar pe terasă sau în grădina casei. Tocmai aceste descoperiri au declanșat polemica pe tema aspectelor legate de viața privată.

Cimitir de avioane 
Alt utilizator a localizat un impresionant cimitir de avioane în orașul Tucson (Arizona, SUA). Imaginea, care pare scoasă dintr-un film, arată configurația și poziția fiecărui avion, ceea ce a atras foarte mult atenția datorită spectaculozității.

Svastici și OZN-uri 
O serie de imagini care circulă pe internet despre presupuse descoperiri ale Google Earth au stârnit tot soiul de teorii. Majoritatea, modele concentrice și detalii de mari dimensiuni. Printre ele, simboluri stranii în deșertul din Nevada (SUA), o svastică nazistă pe o clădire, un lac care văzut de la înălțime pare logoul lui Mickey Mouse, o piscină în formă de chitară la Málaga.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri