Cinci alimente pe care le consumăm zilnic care ar putea dispărea din cauza încălzirii climatice

Data publicării:
mancare

 

©FOTO: GULIVER/GETTY IMAGES

Produsele afectate de încălzirea globală sunt consumate de o mare parte din populația globului. Potrivit directorului adjunct de la „Centrul pentru securitate alimentară și protecția mediului de la Universitatea Stanford”, David Lobell, agricultura este sensibilă. „Nu este sfârșitul lumii, dar va fi o problemă destul de mare ca să merite preocuparea noastră.”, informează TheGuardian.

Lista celor cinci alimente care pot fi afectate de schimbările climatice:

Porumbul

Rezervele de apă şi temperaturile ridicate sunt două probleme majore ale producţiei de porumb. Creşterea cu doar un grad Celsius va încetini rata de creşterea cu 7%. Conform unui studiu recent, fermierii din întreaga lume au raportat o scădere a producţiei în ultimii ani, scădere care nu s-ar fi resimţit dacă nu ar fi fost aceste schimbări climatice.

Cafeaua

Temperaturi mai ridicare decât media normală şi schimbarea modelelor meteorologice în zonele tropicale au făcut ca plantaţiile de cafea să fie afectate de o ciupercă devastatoare numită „rugina cafelei”. Pe de altă parte, seceta severă din Brazilia a cauzat o explozie a preţurilor. Potrivit specialiştilor, în cazul în care tendinţele actuale continuă, producţia de cafea din America Latină s-ar putea muta în Asia.

Ciocolata

Producţia boabelor de cacao, ingredientul principal din ciocolată, va scădea dramatic în următoarele decenii. Principalele probleme sunt creşterea temperaturilor şi scăderea aprovizionării cu apă. Se preconizează că în Africa se va resimţi o creştere a temperaturilor medii cu două grade Celsius până în 2050.

Fasolea

Fasolea este alimentul de baza pentru majoritatea persoanelor din America Latină şi din Africa, dar ar putea să cedeze în faţa schimbărilor climatice.Temperaturile mai ridicate afectează florile de fasole şi germinația seminţelor, reducând producţia cu 25%. Pe de altă parte, ploile abundente, sub formă de furtuni sau inundaţii, distrug culturile, boabele de fasole fiind sensibile la schimbările climatice.

Producţia de vin

Încălzirea globală va face dificilă cultivarea strugurilor în tradiţionalele regiuni viticole, dar va muta producţia în alte zone. Cercetătorii prezic o scădere de două treimi a producţiei de vin din toate regiunile viticole din lume din cauza schimbărilor climatice. Studiul prognozează scăderi accentuate ale producţiei de vin din regiunile franceze, Bordeaux şi Thone, Tuscany - Italia, Napa Valley – California şi Chile până în 2050, din cauza faptului că un climat cald face mai greoaie creşterea strugurilor în tradiţionalele regiuni viticole.

Pe de altă parte se preconizează că va există o posibilitate mai mare de a se muta producţia în regiuni care erau considerate improprii producţiei viticole. Asta înseamnă că o varietate mai mare de struguri va ajunge în nordul Europei, inclusiv în Marea Britanie, nord vestul Americii şi pe dealurile din centrul Chinei.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri