Clădirea fără facturi

Data publicării:
cladirea eco

Centrul de afaceri din Oșorhei are o suprafață de aproape 500 de metri pătrați. Este iluminată și încalzită cu ajutorul a 240 de panouri fotovoltaice și două turbine eoliene. Împreună, acestea produc 90 de kilowați ora, cu 50% mai mult decât necesar.

„Este o clădire autosustenabilă, asta înseamnă că își produce singură curent și căldură. Nu vom plăti pentru curent, nu vom plăti pentru căldură”, spune Ioan Pop, primarul comunei Oșorhei.

Centrul urmează să găzduiască doar companii din domeniul energiei verzi, care nu vor plăti chirie timp de cinci ani. Oferta a stârnit deja interesul oamenilor de afaceri.

„Faptul că nu se plătește chirie este un ajutor. Mai mare ajutor este că sunt întrunite toate elementele necesare schimbării atitudinii pe de o parte a proiectanților, pe de altă parte a executanților”, afirmă Constantin Jurcă, proiectant de case pasive.

Investiția în moderna clădire din Oșorhei a fost de 737.000 de euro, din care 7% a fost contribuția Primăriei, iar restul a venit din fonduri europene. Partenera edililor din Oșorhei în cadrul proiectului a fost o primărie din Ungaria, care a ridicat o clădire similară.

„Avem o veche zona industrială, care oferă cele mai multe locuri de muncă, în cadrul căreia am reușit să realizăm acest centru de servicii”, spune Bela Czibere, primarul municipiului Teglas.

La centrul de afaceri din Bihor au fost folosite doar o parte dintre tehnologiile care pot genera energia de care are nevoie o clădire.

Acolo unde o permite natura, energia poate fi obținută din puțurile geotermale aflate în subteran. Iar clădirile de birouri nu sunt singurele ce pot fi alimentate cu energie verde. Aceste tehnologii pot fi folosite și la proiectarea caselor.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri