Sari la conținut

Cod galben de ploi și vijelii prelungit până luni în 20 de județe 

Avertizarea cod galben de ploi şi vijelii a fost extinsă, de duminică până luni, la ora 06.00, pentru judeţele Alba, Arad, Bihor, Bistriţa-Năsăud, Braşov, Cluj, Caraş-Severin, Covasna, Dolj, Gorj, Hunedoara, Harghita, Mehedinţi, Maramureş, Mureş, Sibiu, Sălaj, Satu Mare, Timiş şi Vâlcea.

În cele 20 de judeţe din vestul, sud-vestul şi centrul ţării, instabilitatea atmosferică va fi accentuată, vor fi ploi torenţiale, frecvente descărcări electrice, intensificări de vânt ce vor lua şi aspect de vijelie şi căderi de grindină. Cantităţile de apă vor depăşi local 20-25 de litri pe metru pătrat şi izolat, cu precădere în vestul şi nordul Olteniei, 50 de litri pe metru pătrat, potrivit Administraţiei Naţionale de Meteorologie.

Ploi şi vijelii vor fi şi în celelalte regiuni, dar în interval mai scurte, pe arii restrânse şi la intensitate mai redusă.

În sudul ţării, duminică vor fi temperature caniculare, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va putea atinge pragul critic de 80 de unităţi al disconfortului.

14 judeţe din Banat, Crişana, Maramureş, vestul şi nordul Transilvaniei şi din nordul Moldovei au fost de vineri după-amiază până sâmbătă dimineaţă sub avertizare cod galben de ploi şi vijelii. 

De asemenea, de sâmbătă până duminică dimineaţă, 27 de judeţe din sud-vestul, centrul şi nord-estul ţării au fost sub avertizare cod galben de ploi torenţiale, descărcări electrice şi vijelii.

În sudul ţării, vremea este caniculară de vineri, fiind înregistrate temperaturi de până la 37 de grade, disconfort termic accentuat şi indice temperatură-umezeală care a depăşit pragul critic de 80 de unităţi. 

Citiți și:
Inundații în Suceava Furtuni devastatoare, zeci de gospodării evacuate 
Grindină neobișnuit de mare în mai multe județe din ța