Cea mai geroasă noapte. Se anunţă -30 de grade

Data actualizării: Data publicării:
170106_ZAPADA_BUCURESTI_29_INQUAM_Octav_Ganea

Noaptea de luni spre marți va fi cea mai geroasă de la debutul acestei ierni. În București vor fi -23 de grade. De altfel, Capitala și 36 de județe sunt de luni sub cod portocaliu de ger, potrivit Administraţiei Naţionale de Meteorologie. În Oltenia, Muntenia, Dobrogea, Moldova, Transilvania şi în Maramureş, gerul se va intensifica, astfel încât minimele vor fi cuprinse, în general, între -29 şi -15 grade, iar maximele între -15 şi -10 grade.

Avertizare meteo de ger și vânt puternic.
Foto: Gulliver/ Getty Images

„În această noapte se vor consemna cele mai scăzute temperaturi de la debutul acestei ierni, în România. La nivel național, se vor consemna—29 de grade, chiar—30 de grade Celsius în depresiuni, în estul Transilvaniei, iar în Capitală termometrele vor coborî până la—23 de grade Celsius. De asemenea, în restul teritoriului valorile termice vor fi, în medie, de—20 de grade Celsius. Zonele mai ferite de aceste temperaturi extreme sunt în vestul țării, acolo unde se află în vigoare o avertizare cod galben de ger. Practic, vorbim despre temperaturi mult sub nivelul normal al perioadei, chiar și cu 10 — 15 grade Celsius mai scăzute", a declarat pentru Agerpres meteorologul Mihai Huștiu.

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis, luni, o avertizare cod portocaliu de ger, valabilă pentru 37 de județe, inclusiv Municipiul București, precum și o avertizare cod galben de temperaturi extrem de scăzute în cinci județe, valabile pe durata zilelor de 9 și 10 ianuarie.

Potrivit meteorologilor, atât luni, cât și marți, codul portocaliu va fi valabil în Oltenia, Muntenia, Dobrogea, Moldova, Transilvania și în Maramureș, unde gerul se va intensifica, astfel încât minimele vor fi cuprinse, în general, între—29 și—15 grade, iar maximele între—15 și—10 grade.

Avertizarea cod galben de frig va fi valabilă în zilele de 9 și 10 ianuarie în Crișana și în Banat. În aceste zone, vremea va fi geroasă îndeosebi în cursul nopților și al dimineților, când valorile termice se vor situa frecvent sub—15 grade.

În perioada următoare, ANM va emite noi mesaje privind evoluția și intensitatea fenomenelor meteorologice periculoase.

Revine ninsoarea, inclusiv în București

Codul portocaliu afectează 36 de județe și Bucureștiul este în vigoare de astăzi de la ora 10.00. Vor rămâne sub cod galben de ger: Satu Mare, Bihor, Arad, Timiș și Caraș-Severin. 

cod portocaliu romania
Sursa: meteoromania.ro

„În intervalul următor - ziua de astăzi, noaptea care urmează şi ziua de mâine -, gerul se va intensifica, Administraţia Naţională de Meteorologie va emite o actualizare a atenţionării anterioare cod galben de ger, pe parcursul acestei dimineţi, iar acest lucru presupune pentru municipiul Bucureşti intrarea sub incidenţa codului portocaliu de ger încă de astăzi”, a spus Gabriela Băncilă.

În București, temperatura maximă va fi în jur de minus 11 grade Celsius. Pe timpul nopții, temperaturile vor ajunge până la minus 20 de grade Celsius, iar în localitățile de la periferia Bucureștiului temperaturile vor scădea până la minus 23 de grade Celsius. 

De asemenea, Capitala va fi şi marţi sub cod portocaliu de ger, pe timpul zilei maxima termică fiind cel mai probabil sub minus 11 grade.

De marți seară, vântul se va intensifica treptat, temperaturile vor rămân negative, în jurul a minus 12 - minus 11 grade, iar în cursul nopţii de marţi spre miercuri va începe să ningă. Ninsorile vor fi din ce în ce mai intense pe parcursul zilei de miercuri. 

În prezent, toată ţara este sub avertizare cod galben de ger, fiind anunţate temperaturi maxime diurne între minus 16 şi minus 10 grade, iar minimele între minus 25 şi minus 15 grade.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri